• basit bir iktisat mevzusu.

    talep artınca arzın fiyatı da artıyor yada tersi ama siz anladınız.

    talep neden veya nasıl arttı ?

    ne zaman yabancıya konut satışı, mülk satışı, toprak satışı tamamen serbest kaldı o zaman balon, balon oldu.

    bir kaç bacağı olmalı bu işin. bir kere müşteri kafasına göre gelip istanbul'dan daire alıyor olamaz. istanbul'da daire almanın çok karlı bir iş olduğu 1 koyup 5 kazanabileceğini müşterinin kafasına dikte edecek bir pazarlama ağı olmalı.
    dubai gibi bir şehire açacağınız bir gayrimenkul şirketi bu iş için yeterli, dubai'ye gelen giden onlarca milyoneri tavladınız mı...

    peki balon ne zaman patlar ve fiyatlar eski seviyesine geri çekilir.
    bir kaç aydır konut piyasası ile ilgilenemiyorum, yalnız 2019 yılı konut satışının dip yaptığı yıl. belki daha kötüsünü de görecek hep ekonomik konjöktörün suçu deyip bir suçlu da yaratabiliriz.

    neyse, en kötüsü ne zaman gelecek, balon ne zaman patlar ?

    artık kimse daire almıyor çünkü kredi oranları uzaydı. şimdi tekrar 0,99 çektiler.
    kim çekti kamu bankaları. özel sektör hala temkinli çünkü yönetim kurulu hissedarlara, genel kurula, dahası yabancı ortaklara hesap vermek zorunda.
    krediler düştükten sonra bir haber manşete taşındı yanılmıyorsam 11 bin kişi iki günde başvuru yapmış. kişi başı ortalama 175 bin lira kredi çekilmiş diye hesap ettim.
    sonraki günlerde talep ne oldu bilmiyorum fakat artık yerleşikler için konut yatırım aracı olmaktan çıkıyor, çünkü değer kaybetmeye başladı. alınmış alınmıştır, mal maldır falan masalı geride kalıyor. kaç bin insan işsiz kaldı, aralık ayına kadar %3 kadar bir artış bekleniyor. bu ayın sonunda %1'lik artış mevsimsel etkiden gelecek...

    o halde kim ev alıyor ?
    yabancılar. evet bu sene yabancılar ev almaya devam etti.
    bu evleri turşu kurmak için değil, yatırım için alıyorlar.
    peki 1 koyup 5 alamayacaklarını anladıklarında, evleri satmaya başlamayacaklar mı ?
7 entry daha
hesabın var mı? giriş yap