50 entry daha
  • steven n'kemboanza mike christopher nzonzi, 30 yaşındaki kongo asıllı fransız defansif orta saha oyuncusudur. aktif futbol yaşantısına italyanın as roma kulübünde devam etmektedir.

    n'zonzi profesyonel futbol hayatına fransa'nın küçük takımlarından beauvais'in 19 yaş altı takımında başlamış sonrasında sırasıyla amiens, blackburn rovers, stoke city' de oynamıştır. özellikle premier league'de oynamaya başlamasıyla dikkatleri üzerine çekmiştir ki 1.96 boyunda, fransız ve defansif orta sahada oynayan bir oyuncu olarak kaçınılmaz şekilde premier league ve fransa'nın efsane orta sahalarından patrick viera'ya benzetilmiş ve kendisi için ''yeni viera'' yakıştırmaları yapılmaya başlanmıştır. n'zonzi, stoke ve blackburn ile ingiltere'de toplamda 3 senede 195 maça çıkmış ve iyi denilebilecek bir performans sergilemiştir. ancak ''yeni viera''nın orjinaline kıyasla yaşadığı en büyük problem ligin temposuna a+ bir oyuncu kadar karşılık verip veremediği tartışması olmuştur. ancak fiziği ve oyun kalitesi üst düzey olduğu için stoke ve blackburn gibi takımlarda bu tempo problemi göz ardı edilebilmiştir. 2015 yılında sevilla'nın dünyaca ünlü direktörü monchi tarafından 8m euro bonservis ödenerek transfer edilmiştir.

    kanımca en başarılı günlerini burada geçirmiş ve eder banega ile çok iyi bir ikili oluşturmuşlardı. sevilla ve la liga, tam n'zonzi'nin performansını üst seviyeye taşıyabileceği bir ortam olmuştu. çünkü ligde hem premier league temposundan daha düşük tempoda futbol oynanıyor, hem oyun/oyuncu kalitesinden ödün verilmiyor hem de dünyanın en büyük iki takımından dolayı (real madrid ve barcelona) tüm gözlerin üzerinde olduğu ve takip edilen bir pazar meydana geliyordu. üstelik sevilla avrupa ligi'nde çok iyi bir geçmişe sahipti ve dünyaca takdir toplamıştı. zaten n'zonzi de kariyerindeki ilk ve tek kulüp kupasını burada avrupa ligi'ni kazanarak alacaktı. n'zonzi, sevilla'da öyle iyi bir performans gösterdi ki 2017 yazında juventus'un emre can ve blaise matuidi ile beraber transfer listesinin ilk sıralarındaydı. o yaz juve emre can'ı tercih edince n'zonzi 1 yıl daha sevilla'da kaldı. performansındaki istikrar, fiziği, ispanyolların pas oyununa yatkınlığı ile la liga'nın top class defansif orta sahalarından birine dönüştü.

    2018 dünya kupası'nda şampiyon fransa milli takımı'nın kadrosunda yer alıyordu. kupada ilk 11'de sadece 1 maça çıkmasına karşın fransa'nın oynadığı 7 maçın 5'inde süre aldı. ancak çok katkı verdiğini söylemek yanlış olacaktır. yine de 2018 yazı bittiğinde bir dünya şampiyonu apoleti omzundaydı. 2018 transfer döneminde ise adı çok kısa bir dönem arsenal ile anılmış, yeniden doğmak için fırsat kollayan arsenal'in ''yeni viera''sı olup olmayacağı tartışılmıştı. tamamen kişisel görüşüm fakat arsenal bu transferi başlangıçta bahsettiğim ligin temposuna uyum sağlayabilme soru işareti nedeniyle rafa kaldırmış olabilir. zira gençken buna ayak uyduramayan n'zonzi'nin daha yaşlı hali de doğalında buraya ayak uyduramayabilirdi. aslında arsenal'in yaptığı akıllı(!) transferlerden biri olabilirdi ancak bu riski almadılar o yaz. n'zonzi' de bir yıl ertelemeli olarak 30m euro bonservis bedeliyle monchi'nin direktörlüğe getirildiği roma'nın yolunu tuttu. seri a futbolunun sertliğine cevap verebilecek fizik kapasitesine sahipti. takımında o sene ligde 29'u ilk 11 olmak üzere 35 maça çıktı. 1 gol ve 2 asist yaptı. burada di francesco'nun vazgeçilmezi oldu.

    peki şimdi gelelim son zamanlarda çıkan galatasaray'a transferi iddialarına. roma, sezon başında monchi ile başlattıkları projeyi sonlandırdıklarını açıkladı ve di francesco ve monchi ile yolları ayırdı. burada n'zonzi için 2 olumsuzluk görüyoruz. ilki onu çok isteyen hocası ayrıldı, diğeri sevilla'dan beri ona güvenen ve uğruna toplamda 40m'a yakın bir bonservis gözden çıkaran monchi gitmişti. (8 sevilla+ 30 roma) yeni gelen hoca fonseca sezon başında sadece 1 dostluk maçında ona 45 dakika süre verdi. bu açıkça kadroda n'zonzi'nin düşünülmediği izlenimi yaratabilir. fakat n'zonzi ne olursa olsun kulübün büyük yatırım yaptığı futbolculardan biri. yani o kadar kolay hadi vazgeçtim denilebilecek bir konumda değil. ancak roma bu sene diawara, cristante ve veretout(kiralık) aldı. özellikle diawara ve cristante'ye toplam 42m euro ödedi. bu noktada fonseca'nın n'zonzi'yi 3. tercih olarak gördüğü söylenebilir. bu transferin olabilme ihtimali de burada başlıyor. n'zonzi, dünya şampiyonu apoletli bir futbolcu olarak 3. tercih olmak istemeyecektir. bu roma'dan ayrılma sürecini mantıklı bir nedene oturtuyor. fakat gideceği takım galatasaray ve türkiye ligi mi olur orası soru işareti. şampiyonlar ligi faktörü ve ilk 11 garantisi tabi ki çekici hale getirecektir teklifi. üstelik galatasaray'ın oyuncunun maaşını ödemeyi de taahhüt ettiği iddiaları var. (yıllık yaklaşık 4m euro) bu galatasaray'ın finansal şartlarında ne kadar gerçekçi bilinmez. ancak oyuncunun türkiye ligi için bir kaç gömlek fazla olduğu ve gelirse hem lige hem galatasaray'a büyük kalite katacağı bir gerçek. tek sorun, seri- belhanda gibi tempolu oyunu seven bir orta sahada n'zonzi'nin oyunu yavaşlatıp yavaşlatmayacağı. ancak burada da kanımca oyuncunun kalitesi ve fiziksel özellikleri göz önüne alındığında, bu temposuzluk probleminin tolere edilebileceğini düşünüyorum. olursa büyük iş olur.

    edit: olursa büyük iş olur demiştim. oldu, çok büyük iş oldu. hayırlı olsun keyifle izleyeceğiz umuyorum sakatlıksız, sıkıntısız bir sezon olur.
939 entry daha
hesabın var mı? giriş yap