5 entry daha
  • beşparmak dağları eteklerinde; nakışlı ahşap oyma kapıları, ustasının marifetlerini sergilediği bacalarıyla taş rum evleri, uçsuz bucaksız zeytin ağaçları, yemenisine fesleğenler, reyhanlar, mis gibi kokan çiçekler kondurmuş, ipek ve altının bir araya geldiği entarili kadınlarıyla ünlü köydür.
    çomakdağ kadınlarının ister düğün dernekte isterse gündelik hayatta hiç kafalarından çıkarmadıkları tuğra denilen başlıkları onlara ayrı bir güzellik katar. 33 adet altın, taka denilen başlığın üzerine tutturulur ve sakındırak adı verilen bir işlemeli parçayla boyundan aşağı sarkıtılır. evlendikten sonra takılan tuğra bir daha asla çıkarılmazmış. tuğranın üzerineyse rengarenk kumaşlardan yazma ya da kollu sarılır. kollunun üzerine boncukların altına takılan 15 osmanlı altını kıyafeti tamamlar. osmanlı altınlarını sadece yeni gelinler takarmış. bu altınları eskiden gelinler çocuğu olduğu zaman çıkarırmış, ama artık çocuğu olsun olmasın tüm evli kadınların tuğralarında bu altınlar var.
    düğün gelenekleri de oldukça farklı ve renkli. 4 gün 4 gece düğün organizasyonu var. bir dönem ücret karşılığında turistlere yönelik bir düğün organizasyonu vardı; bu kültürel miras böylece gelenlere tanıtılırdı. ancak hala var mı bilmiyorum.
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap