1 entry daha
  • göbeklitepe bir 1. derece arkeolojik sit içerisindedir. bu arkeolojik sit eğer kamulaştırılmamış, yani devlet eline geçmemişse, mülkiyet hakları özel şahıslarda olabilir, ancak bu sitlerin koruma ve kullanma koşulları vardır. yani hop burayı ben satın aldım, paketleyin götürüyorum falan denemez. taşınmaz kültür varlıkları özel mülkiyette olsalar bile devlet malı niteliğindedir. yani özel mülkiyette bile gönlünüze göre işe yapamazsınız, her adımda devlet ve koruma kurullarının izni ile adım atarsınız. hele ki arkeolojik sit ise, bu alanların genelde bir işlevi de olmadığı için ancak yerinde koruyabilir, sergileyebilirsiniz vb.
    yani kim neyi alırsa alsın o aldığı taşınmaz kültür varlığının koruma ve kullanma koşulları belirlidir. dolayısıyla arkeolojik sit hiç kimse için iyi bir yatırım değildir. ingilizler arkeolojik sit'in bulunduğu parselleri alırlarsa bile içine masa sandalye atıp çay içmek dışında bir şey yapamazlar. kazı yapacaklarsa kazı başvurusu yapan yabancı ekip zaten bakanlar kurulu izni ile ruhsat alır, yine aşağıdaki kanun ve ilke kararına, bir de kazı yönetmeliklerine göre belirli sınırlar içinde araştırma yapar.
    bir 1. derece arkeolojik alan ancak araştırılabilir ve korunabilir yani. geri kalan her şey yasa dışıdır. hele ki dünya miras listesi'ndeki göbekli tepe...

    şimdi öncelikle:
    2863 sayılı kültür ve tabiat varlıklarını koruma kanunu

    arkeolojik sit alanları koruma ve kullanma koşulları

    iddianın kaynağını göremiyorum ama arkeologlarla konuşurken "nası bari define çıktı mı?" demek kadar cahilce başlık. bi de şey var "bizim ülkemizi neden yabancılar kazıyor?"

    onu da hemen özetle cevaplayayım: bizim bakanlığımız arkeolojiye ve bilime kaynak ayırmıyor. ayırdığı paranın büyük kısmını da restorasyona (hani şu facialar var ya, tam da onlara, bkz. opramoas anıtı - rhodiapolis) ve altyapı işlerine harcıyor. kazılara verilen destek bitki temizliğini bile zor karşılıyor bazen. yabancı enstitüler ise büyük kazılara sadece kazı ve araştırma için milyon eurolar gömüyorlar. bu yüzden de türk arkeologlar bile tercihen yabancı enstitülerde çalışmayı tercih ediyorlar.
hesabın var mı? giriş yap