2 entry daha
  • " türkiye büyük millet meclisi tutanak dergisi

    "değerli arkadaşlarım, bakın sistem nasıl çarpık çalışıyor: et ve süt kurumu yerli besiciden ya da ithal eden firmadan et satın alıyor. kilosunu 28 liradan aldığı karkas eti belli marketlere, halka ucuz satsınlar diye toptancıya 20 liraya veriyor yani 8 lira zararına veriyor tüccara. o da markete 26 liraya satıyor. market de üzerine kâr koyup bize satıyor, böylece adı “ucuz et yedirdik.” oluyor.

    devletin 8 liralık zararını biz vergi verenler yani 81 milyon ödüyoruz. tüccarın 6 liralık kârını da biz ödüyoruz. marketin kârını -artık ne kadar koyarsa- ödeyen de yine biziz. peki, diğer yanda et ve süt üreticileri var. girdi maliyetleri yüzünden onlar 30 liranın altına mal edemiyor hayvanını çünkü yem pahalı, ilaç pahalı, bakım pahalı.

    et ve süt kurumu onlardan karkas eti kilosu 29 liraya alıyor ama kesim için aylar sonrasına gün veriliyor. değerli arkadaşlarım, 300 bin hayvan şu anda sıra bekliyor. sıkışan üretici, hayvanını kilosu 25 liradan, bazen daha da altından kestirmek zorunda kalıyor. yoksa kestirmese iki ay süreyle yem parası verecek, daha fazla maliyet olacak. o zaman üretici ne yapıyor?

    süt hayvanları, besi hayvanları demeden hepsini kestiriyor, bir daha da hayvancılık yapmamaya yemin ediyor. bakın, böyle giderse memlekette et ve süt üreticisi kalmayacak. peki, et ve süt kurumu tüccara verdiği 8 liralık sübvansiyonu üreticiye verse ne olur? hem yerli üretim artar hem ithalat azalır hem de halkımız ucuz et yer. ama değerli arkadaşlarım, nedense bu kimsenin aklına gelmiyor.

    işin bir başka boyutu daha var -komisyonda da söyledim- et ve süt kurumu depolarında şu anda 20 bin ton et var, bunu satacak ülke arıyorlar. hâl böyle iken hâlâ biz, bakın bugün, sırbistan’dan yeni et ithalat kararı alıyoruz. bakın, sayıştayın raporu var değerli arkadaşlarım, “et ve süt kurumunun kendi marketleri et satmıyor.” diyor. diyor ki: “et ve süt kurumunun kombina ve mağazalarında yapılan denetleme ve incelemelerde kuşbaşı et, kıyma gibi temel et ürünleriyle sucuk gibi şarküteri ürünlerinin satış mağazalarında olmadığı, kurumun tüketici talebini karşılayamadığı gözlenmiştir.” “piyasa fiyatlarıyla kurumun satış fiyatları arasında fiyat farkı giderek artıyor.” diyor.

    “tüketici taleplerini kurum karşılasın.” diyor ama dinleyen kim. neden böyle? yukarıda da anlattım, et ve süt kurumu piyasaya düşük fiyatla et veriyor. ama bu satılan da toplam, ayda 100 bin ton etin sadece 5, bilemediniz 10 bin tonu, yani 3 market zincirine verilen et miktarı. gerisi ne oluyor? kalanı üreticiden 25 liraya alınıyor, sonra kıyma 40 liraya, et ise çeşidine göre 50, 60, 70 liraya satılıyor. "

    (bkz: https://www.tbmm.gov.tr/…nem27/yil2/ham/b04201h.htm)
hesabın var mı? giriş yap