2 entry daha
  • var böyle bir durum. bir anlamda çocuk istismarıdır, veya çocukları istismara açık hale getirmektir.

    sadece instagram’da değil; youtube gibi sosyal medya platformlarında çocukların olduğu içerikler daha çok takipçi çekiyor. bu takipçilerin önemli bir bölümü de çocuk. önce rus ailelerde başladı. sonra, bu “kazanç kapısı” bizimkiler tarafından da keşfedildi.

    mekanizme şu şekilde işliyor:

    farzedelim ki, iki küçük çocuğunuz var. biri 7, diğeri de 11 yaşında olsun. biri kız, biri de erkek. daha farklı segmentlere de hitap edebilmek için, çocukların arkadaşlarını da bu gruba ekleyebiliyorsunuz. içinde bolca oyuncak, giysi, eğlence merkezi, abur cubur ve “fast food” tanıtımlarının yapıldığı video çekiliyor.

    çocuklar, youtube üzerinde yayınlanan ve diğer çocukların yeni oyuncaklar ile oynadığı, istediği kadar abur cubur tıkındığı veya “fast food” tükettikleri içeriklere bayılıyorlar. ve aynısını istiyorlar. örnek olsun; yedi yaşındaki bir kız çocuğu, o videodaki kızın oynadığı lol bebeklerin aynısından istiyor. “param yok”, “sonra alırız”, vs. dinlemiyor... ya da, o videodaki çocuk gibi hep dondurma veya hamburger veya pizza yemek istiyor...

    nasıl ki, bir çocuğa alkol içiremez ve bunu internet üzerinde yayınlayamazsınız, bu yanlıştır; aynı şekilde, çocuğa “fast food” ve “abur cubur” yedirilen içeriklerin üretilmesi de çocuk istismarıdır.

    bu tür içerikleri üreten “aileler”, sponsorlar sayesinde iyi para kazanıyorlar. şimdi, bu berbat ötesi instagram ve youtube hesaplarından örnek vermeyeceğim. ancak, bu olay çocukların monatize edilmesi, çocukların sırtından para kazanmaktır. aynı zamanda, sürekli bir çocuk istismarı da söz konusu...

    bir aile var. adı lazım değil. youtube kanalları var. instagram’da da hesap açmışlar. küçük kızları var. o küçücük kıza travmatik şakalar yaptıkları yetmiyormuş gibi, onu hep abur cubur ile besleyip, yemek olarak “fast food” sunuyorlar. kız, sağlıklı bir şey yemiyor. ve her seferinde daha mutsuz ve kilo almış duruyor... bu, resmen o çocuğa gelecek yaşamında aşması güç olan travmalar ve sağlık sorunları “hediye etmektir”. suçtur!

    kapitalizmin doğası aileleri de bozuyor... o yüzden, ufak bir meleğin babası olarak söylüyorum, özellikle çocuklarınızı bu tür içerikten uzak tutun.
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap