8 entry daha
  • cnn'in 1998 tarihli cold war belgeselinin spies yani casuslar adındaki 21. bölümünde arz-ı endam eden çift taraflı ajan* cia mensubu.

    1985 nisanı'nda washington'daki sovyet büyükelçiliği'ne gider ve onlara bilgi satmak istediğini söyler. yukarıda da yazıldığı gibi istihbarat sızdırmasının tek nedeni paradır. büyükelçiliği 24 saat gözetleyen fbi karşı-istihbarat timini atlatıp tespit edilmeden nasıl giriş-çıkış yaptığı açıklanmıyor.

    1985 yılında sovyetler birliği'ndeki istihbarat kaynakları*, kgb tarafından tek tek derdest edilmeye başlayınca, cia içlerinde bir köstebek*olduğundan şüphelenir. 1986 yılının sonlarında köstebek bulma ekibi*kurulur ve çalışmalara başlar. ilk etapta belirlenen şüpheli sayısı 198'dir. çember gittikçe daralır ve aldrich ames, bu ekip kurulduktan tam 7 yıl sonra 1993'te tutuklanır.

    ruslar'dan aldığı parayı, banka hesabına yatıracak kadar akıllı bir adamın cia'de, hem de karşı-istihbarat biriminde çalışması ise (bkz: insan gerçekten hayret ediyor).

    verdiği istihbarat ile cia hesabına çalışan tam 25 sovyet görevlisi deşifre olmuş. bir tanesi (bkz: #51236514). bunlardan 10'u idam edilmiş, biri intihar etmiş, sadece biri* ise ingiliz istihbaratı sayesinde ingiltere'ye kaçabilmiş.

    wikipedia'ya göre cia'deki ilk görev yeri ankara. türkiye'deki sol gruplara sızmaya çalışan bir sovyet ajanını döndürdüğü değil, deniz gezmiş'in oda arkadaşı aracılığıyla dev-genç'e** sızdığını yazıyor.

    yukarda linkini verdiğim kendisiyle yapılan söyleşide, deşifre ettiği sovyet ajanlarının başlarına gelenler sorulduğunda, gayet rahat bir şekilde hatta gevşekçe verdiği yanıt inanılmaz.

    hakkında aldrich ames: traitor within diye bir film yapılmış: https://www.imdb.com/title/tt0174454/
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap