• a comédia de deus, 1995 yılından, portekiz yapımı bir film.
    ekzantrik yönetmen joão césar monteiro'nun ürünü. 170'dk.'lık süresi ve kimi durağan çekimler yer yer durgun akıtsa da zamanı, sinefil gözlüklerle rahatça izlenebiliyor.

    imdb: a comédia de deus (1995) / joão césar monteiro

    bu filmi izleyen bunu da izlemeli: as bodas de deus.

    --- spoiler ---
    ana karakter, ki aynı zamanda filmin yönetmenidir, bir dondurma fabrikasının açtığı perakende satış mağazası kafeteryada yöneticidir ve dondurma uzmanıdır. kahramanın ilginç bir koleksi
    filmde bolca joseph haydn müziği var... bu da ilahi bir hava katıyor azıcık.

    altyazı çevirisi fena değil ama kimi kelime oyunları es geçilmiş. samanyolu - süt yolu gibi, süt banyosu sahnesi civarı.
    brother john diye çevrilen, oysa aslı frere jacques olan ve filmde de o şekilde duyulan, sırf ingilizce altyazıdan türkçe'ye çevrilmiş bu portekizce film diye öyle kalmış kısım da bir başka örnek. altyazıcıbaşlarımızın çevirdikleri filmlerle ilgili birazcık araştırma yapması ve çevirileri doğru yapmak adına kültürlerini artırmaları önerilir. hoş, portekizce bilmeyen izleyici de ingilizce altyazı ile izlese, kültürü yeterli değilse ince nüansları, göndermeleri keşfedemeyecek ve yeterince zevk alamayacaktır. yine de çevirmeni, bu filmi çevirdiği için kutlamalı.

    ana karakterimizin sapıklığı sonlara doğru daha da artacak, süt banyosu yaptırdığı ve idrarını da o süt banyosunun içine yapmasını sağladığı genç bir kızın banyo yaptığı sütten (!) dondurma yapmaya kadar evrilecektir.

    bir de yumurtalı sahneler var ki, evlere şenlik... neyse ki, kızın kasap babası... bu kadarı yeterli!

    didaktik ve hipnotize edici konuşmasıyla joão césar monteiro, "döktürmüş". kendi pişirmiş, kendi yemiş, meraklısına da "isterseniz siz de buyrun sofraya!" demiş sanki. bir sahnede, tıpkı casablanca filminde olduğu gibi, deutschland über alles ile başlayıp, la marseillaise'in peşinden gelmesi hoş. aslında d.ü.a. güya yanlışlıkla çalınıyor ve çalınması gereken la marseillaise'e geçiliyor ya, neyse!

    çok ince örülmüş bir politik hicvi de yakalamak mümkün filmde dikkatlice izlenirse. garip bir şekilde, joão de deus'un yani yönetmenin canlandırdığı ana karakterin, yüzeyin altından dokunmuş felsefi mantığının, das parfum'ü de çağrıştırması pek de sürpriz olmadı doğrusu.
    --- spoiler ---`yon tutkusu vardır: kadın pubik tüyleri... bunları "akıl kitabı" adını verdiği bir deftere itinayla yerleştirmekte, hatta geçmiş zamanın ünlü kişilerininkilerini de bir şekilde elde edebilmektedir; kraliçe victoria'nınkileri örneğin
hesabın var mı? giriş yap