4 entry daha
  • alaaddin'in dükkanı baz alınırsa, karakol'un karşısından ışık lisesi'nin ilk kısmının kapısı tarafından gidilerek, ortasına yani eski şişli terakki'nin, nevzuhur(!) city's nişantaşı'nın arka kapısına ve dolayısıyla mıstık parkı'na ulaştıran bir sokaktır.

    pervititch haritaları'nda ilginç bir ayrıntıya ulaşmak mümkündür, şöyle:

    efendim, sokağımızın eski adı aslında akkavak değil, kavak sokak'tır yani devrin frenkçe deyişi ile "rue kavak". lakin bu "rue kavak" nam sokak şimdiki akkavak sokak'ın sadece bir kısmıdır. "karakol tchikmazi" yani "karakol çıkmazı" ile nihayetlenen "rue karakol-hane" yani karakolhane sokak buraya eklemlenmiştir.
    eklemlenmeden ne kadar sonra "ak" gelmiştir başına "kavak" sözcüğünün, canlı ve cansız kaynaklardan bir neticeye ulaşamadım.

    üstte bahsi geçen çıkmaz ile nihayetlenen sokak ile kavak sokak arasında bir konak vardır: sonradan satın alınarak feyziye mektepleri'ne dahil edilen bir konaktır... semtte günümüzde ışık lisesi adıyla bilinen okulun arazisine eklenen bu konağın olduğu yer, şimdi okulun arka kapısıdır ve servis araçları, girişine doluşur... "konak du prince youssouf-izzeddine"... böyle yazmıştır konağın adını pervititch hazretleri nam kefere!
    kastettiği, elbette yusuf izzettin efendi'dir.*

    harita - ayrıntı: / harita ayrıntı (alternatif bağlantı)
hesabın var mı? giriş yap