637 entry daha
  • gezerken en çok kullandığım site. özellikle latin amerika'da türk olmaktan mütevellit ev sahibi/konuksever bulmakta pek zorlanmıyorsunuz. bu başlık altında zaten pek çok tavsiye verilmiş, ben de (bazıları tekrar gibi olsa da) kendi deneyimlerimden oluşan gözlem ve tavsiyelerimi aktarayım müsaadenizle (zira tekrar iyidir):

    1) profiliniz önemli. destan yazmanıza gerek yok ama profilinizi tam olarak doldurun. hem insanlar sizin evde kalmak isterken hem de siz başvurduğunuzda hemen profilinize bakıyorlar.

    2)profilden devam edelim: facebook hesabınız varsa, adınızı aratan kişi facebook'tan sizi bulabilsin (ilk baktıkları yer oluyor genelde). profil sayfanızda birden çok fotoğraf bulundurun, tek bir fotoğraf sizin hakkınızda yeterli görsel doneyi vermiyor. ayrıca kendi evinizin de fotoğrafını koymanız yerinde olur.

    3) sıcak kanlı olmakla cıvıklık arasında gayet açık bir fark vardır. ilk defa karşılaşacağınız insanlarla iletişim kurarken ölçülü davranmakta fayda var. daha sonra muhabbetiniz ilerledikçe samimiyetin dozunu ayarlarsınız ama ilk başta ölçülü davranın (resmi takılın demiyorum, cıvımayın ya da ne bileyim yavşamayın yeter).

    4) rica etmek, sonrasında teşekkür etmek ve özür dilemek medeniyetin üç temel kuralıdır. her yerde geçer akçedir bu söz öbekleri ve hayatınızı kolaylaştırır, iletişiminizi rahatlatır. ayrıca, eğer misafir eden tarafsanız bunlara bir de 'bilmiyorum' demeyi ekleyin. biraz bile şüpheniz varsa hemen 'bilmiyorum'u yapıştırın. merak etmeyin kimse sizi yargılamayacaktır. böylece insanları yanlış yönlendirmemiş olursunuz.

    5) istekte bulunurken kısa ama her şeyi anlatan bir dil kullanın. destan yazan arkadaşları hiç okumadığım gibi çoğu zaman kabul de etmiyorum. merhaba ile başlayıp, ismi ile hitap edin (türk ise bey/hanım diyebilirsiniz ama yabancılar için mr/mrs gibi hitaplar biraz garip ve fazla resmi kaçabilir). esnek tarih belirtmek her zaman daha garantilidir, bu yüzden gitmeden epey önce istekte bulunmak şansınızı artırır. son gün istek yollayanları reddediyorum genelde.

    6) aylardır siteye uğramamış kişilere mesaj atmayın. hem güvenliğiniz için hem de ücretsiz haftalık mesaj limitinizi boşa harcamamak için. profilini tam doldurmamış, adını facebook gibi sosyal medya sitelerinde bulamadığınız, hiç referansı olmayan, arkadaş sayısı sınırlı (yahut hiç olmayan) kişilerden uzak durun.

    7) kabul aldığınız zaman usturuplu bir şekilde ilgili kişinin telefonunu da isteyin zira gezerken her yerde internet olmayabilir ya da kullandığınız internet sınırlı olabilir. whatsapp mesajlaşması daha garantili bir yol olabilir haberleşmede çünkü herkes bu sitenin uygulamasını indirmeyebiliyor ve sürekli e-posta kutularını takip etmedikleri için son durumunuzu (gecikme, rötar gibi) iletmekte sıkıntı yaşayabilirsiniz (başıma geldi oradan biliyorum).

    8) evinde kaldığınız kişi sizin özel tur rehberiniz değil. ufak tefek yardımlar tabii ki isteyebilirsiniz (metroyu tarif etmek gibi) ama ısrarla gece dışarı çıkarmaya çalışmayın yahut gün içerisinde sizi gezdirmesini istemeyin. insanların işi gücü var, ertesi gün çalışacaklar. zaten genelde hafta içi sizinle pek ilgilenmeyip haftasonlarını size ayırıyorlar. saygılı olun, insanları sıkboğaz etmeyin.

    9) her evin kuralları var ve çoğu zaman profillerinde belirtiyorlar. bu kuralları dikkatle okuyun ya da size söylediklerini dinleyin. bir defasında ev sahibemin bana vegan olduğunu söylediğini unutup kebap ikram etmeye kalkmıştım da sonrasında çok utanmıştım. kedi, köpek gibi evcil hayvanlarla aranız pek iyi değilse bu hayvanları besleyen kişilerin evine gitmeyin (kimseyi yargılamıyorum, belki alerjiniz vardır belki ev içerisinde hayvan beslemek size ters geliyordur. olabilir, sadece bu tip yerlerde kalmanız hem sizin için hem de ev sahibiniz için sıkıntı doğuracak demek istiyorum).

    10) özellikle erkekler için: gittiğiniz yerlerdeki kadınlar sizin için yanıp tutuşmuyorlar. dolayısıyla hemen tepelerine çıkmayın. eğer şartlar/olaylar sizi yatağa sürüklerse bir sözüm yok ama görmemiş gibi kadınlara sulanmayın hemen. önce biraz sohbet edin, belki evlidir ama kocasıyla ayrı yaşamaktadırlar, belki erkek arkadaşı vardır yahut lezbiyendir (ya da dümdüz sizden hoşlanmamıştır). sakin!..

    11) gittiğiniz yerlere kapağı atmayın. bu işin oluru 3-4 gündür. duruma göre bir hafta da olabilir ama gidip de aynı evde iki hafta bazen bir ay kalmak düpedüz görgüsüzlük, suistimaldir. bazı kimseler nezaketlerinden size 'git' de diyemez. insanları darlamayın.

    12) ayrıca bir yedek planınız olsun. mümkünse birden fazla kişiden farklı tarihler için kabul alın (uzun kalacaksanız). bir de şehre gitmeden evvel en uygun hostellere yahut konukevine bir bakın. ev sahibinizin son anda işi çıkabilir, ayazda kalmayın. bir de sürekli başka insanların evlerinde kalamazsınız, couchsurfing gezerken bütçenizi biraz olsun rahatlatmaya yarar ancak. asıl amaç faklı kültürlere doğrudan dokunabilmek ve arkadaş edinmektir.

    13) konaklamanızdan/ziyaretinizden memnun kaldıysanız insanlara muhakkak bir yorum yapıp, olumlu referans bırakın. kötü tecrübe yaşadıysanız hemen şikayet edip, kötü bir referans bırakmaktan çekinmeyin ama çok da talepkar olmayın (yani en ufak bir olumsuzlukta hemen yaygarayı basmayın çünkü zaten bedava olan bir şey ve hayatta ufak tefek sürprizler olabilir).

    14) son olarak insanlara ufak tefek hediyeler almanız verdiğiniz değeri gösterir ancak abartıya kaçmayın ve eğer ağırlayan siz iseniz hediye talebinde bulunmayın. ayrıca bu işin ruhu bedava olmasında, sizden ücret talep eden olursa kabul etmeyin ve kimseden ücret istemeyin (eğer para kazanmak gibi bir derdiniz varsa sizi airbnb başlığına alalım).

    gidiniz geziniz efenim, iyi yolculuklar!..
177 entry daha
hesabın var mı? giriş yap