3 entry daha
  • david hume un ortaya attigi, su an hala kesin olarak cevap verilememis yontembilimsel soru.

    ornek olarak, alti bin yildir hergun gunesin dogdugunu dogdugunu goruyoruz. yarin da dogacagindan nasil emin olabiliriz? bu sorunun cevabı su an icin acik gibi gozukurken, tumevarimin onemli bir sorununa deginmektedir. bir onermenin dogrulugu sinirli istatistiksel veriden genellenebilir mi? bu zaman ile iliskiliyse bu genellemenin ileride de gerceklesmeyi surdureceginden nasil emin olabiliriz?

    hume'un kendi ornegi butun kugular beyazdir. bu ornek dunya uzerinde gozlenilen butun kugularin beyaz olmasindan yola cikmis, kugulara beyaz ozelligi atfedilerek (bkz: intrinsic) tumevarilmistir. bu onerme ta ki siyah bir kugu bulunana kadar gercektir, iste bu nokta da da empirik tumevarim gerceklik konusunda bir sorun yasiyor.

    daha onceden evrensel gercek olarak kabul edilmis kugularin beyazligi, siyah bir kugunun bulunmasiyla tepetaklak olmus oluyor. (tarihi bir not, avusturalya'da siyah kugularin keşfedilmesi, kitanin felsefeye tek katkisidir seklinde bir espri mevcuttur.)

    bu soruya karl popper ve willard van orman quine cevap getirmeye calismis olsalar da aciklamalarinin sorunlari bulunmaktadir.

    (bkz: duhem quine thesis)
    (bkz: karl popper/@feyerabend)
10 entry daha
hesabın var mı? giriş yap