• eğitim sistemimizin en büyük problemlerinden biri öğrencilerin disiplinden uzak yetiştirilmeleridir.
    disiplin akla gelen ilk anlamıyla eli sopalı hocalar değildir. disiplin şiddet içeren, salt cezalardan oluşan bir olgu da değildir.
    bilakis modern bir eğitim sisteminde disiplin, ödüllendirme ile cezalandırmanın harmanlandığı ve ödüllendirmenin öncelendiği bir mekanizma olarak görülmelidir.

    ülkemizin dört bir yanında ve özellikle meslek teknik liselerinden disipline oldukça aykırı öğrenci eylem ve söylemlerine şahit oluyoruz. zaman zaman bunlar basına yansıyor. fakat yansıyan görüntülerin, gerek kendi öğrencilik hayatımızda şahit olduklarımızdan gerekse aldığımız duyumlardan ve tahminlerimizden yola çıkarak buz dağının görünen kısmı olduğunun farkındayız.

    eğitim sistemi ne kadar iyi kurgulanmış olursa olsun, öğretmen ve idare ne kadar işinin ehli olursa olsun, disiplinin olmadığı, düzenin sağlanamadığı bir ortamda eğitim öğretim mümkün değildir. peki, modern bir eğitim sistemi için modern bir disiplin modeli nasıl kurgulanmalıdır?

    detaylı bir şekilde kendi modelimi sizlere sunuyorum.
    bu modeli verimli bir şekilde anlatabilmek için 6 ayrı başlıkta ele alıyorum.
    bunlardan ilki, "dersin işlenişi ve sınıf ortamı" dört temel adımda sınıf içindeki temel disiplinin nasıl sağlanabileceğini ifade ettim. fakat bunlar temel ve genelgeçer olduğu için disiplinin sağlanması için yetmeyecek, detaylara inmemiz gerekli.

    detaylara inmeden evvel "ilkokulda disiplin" başlığı açmam gerekti. ilerleyen yıllarda öğrencilerin davranışları ilkokulda aldıkları eğitim ve tabii oldukları disiplin belirler. bu harici başlığı ilkokula ayırmamız gerekiyor.

    daha sonra modelin ana kemiğini oluşturan "disiplin puan sistemi: ödüllendirme ve cezalandırma" kısmına geçtim.

    bunun ardından klinik ve adli vaka olarak görülebilecek veya buna meyleden "ileri düzeyde disiplinsiz öğrenci profili"ne değindim.

    bu başlıktan sonra "disiplin sorunlarına karşı genel tedbirler" ve son olarak "disiplin sorunlarına karşı yapılmaması gerekenler" başlığını oluşturdum.

    model henüz taslak aşamada olduğundan eklemeler ve çıkarmalar ile genişletilebilir. geri dönüşleriniz benim için önemli. iyi okumalar.

    dersin işlenişi ve sınıf ortamı

    1. öğretmenler derse tam zamanında gelmeli ve dersten erken ayrılmamalıdır.
    bu dakiklik öğrencide disiplin algısını güçlendirir.

    2. konsantrasyon bozacak eylem ve söylemlerin engellenmesi.
    öğrenci dersin konusuyla ilgili her türlü düşünceyi hakaret ve argo olmaksızın aklı hür, vicdanı hür bir şekilde beyan edebilir. hiçbir gerekçe öğrencinin bu düşüncesini engelleyemez. bununla birlikte dersin huzur ve akışını bozan söylemlere de müsamaha gösterilemez. yine gerekmediği müddetçe ayağa kalkmak, sınıf içinde gezinmek ders içinde diğer öğrencilerin konsantrasyonunu bozacak eylemlerdir. ders esnasında telefonla meşgul olmak ve hatta uyumak dahi diğerlerinin konsantrasyonunu bozabilir. bunlardan sakınılmalıdır.

    3. kuralların tavizsizliği.
    meb tarafından belirlenen genel kurallar ve okul idaresi ile öğretmen tarafından belirlenen özel kurallar katidir. bunlara esnetilmeden uyulması disiplinin sağlanmasının ön şartıdır.

    4. idareye, öğretmene ve öğrenciye saygı
    hiçbir gerekçe ile öğretmene ders içi ve ders dışında eylem ya da söylemle saygısızlık yapılamaz. bu saygısızlığı yapan öğrenci için disiplin sürecinin başlatılması icap eder.
    burada kastedilen saygısızlıklar en basitinden en ağırına şöyledir;
    * sürekli olarak öğretmenin sözünün kesilmesi.
    * öğretmen otoritesine bilinçli olarak kastedilmesi.
    * öğretmene karşı argo ve hakaret.
    * öğretmene karşı şiddet içeren söylem.
    * öğretmene karşı şiddet içeren veya şiddete meyleden eylem.
    aynı zamanda öğretmen de muhatap olduğu kişilerin, birey olduğunu bilmelidir. kişinin birey bilincine zarar verici her türlü eylem ve söylem kurum soruşturmasına yol açar.

    ilkokulda disiplin

    ağaç yaşken eğilir özdeyişi kadar hayatı net ve doğru betimleyen bir başka söz yoktur herhalde. çocukların, ortaokul ve lisedeki davranışlarını, eylem ve söylemlerini temel olarak şekillendiren dönem ilkokul yıllarıdır. ilkokulun 4 ya da 5 yıl olmasının esasında bir önemi yoktur. mühim olan bu yılların nasıl geçirileceği, hangi eğitimin nasıl öğretileceğidir.

    ilkokuldaki eğitimin temel motivasyonu iyi birey ve iyi vatandaş yetiştirmek olmalıdır. bu sebeple ilkokul eğitimi akademik olmaktan ziyade kültürel ve ahlaki olmalıdır. değerler eğitimi üzerine yoğunlaşılmalıdır. eğitim öğretimi sağlanacak değerler arasında önceliği de "saygı" almalıdır. değerler eğitimi, sadece akademik eğitim vermek üzere görevlendirilmiş sınıf öğretmenlerince verilemez. daha etkili ve verimli bir eğitim için her sınıfa bir psikolog görevlendirilir. bu psikolog sadece değerler üzerinde değil; aynı zamanda öğrencilerin psikolojileri üzerinde de yoğunlaşacaktır. ailevi problemleri olan, davranışsal bozukluğa meyledebilecek öğrenciler buna değin ilk izlenimi ilkokul yıllarında verir. psikolog ve sınıf öğretmeni bu gibi hususları tespit etmesinin ardından öğrenciye özel pdr desteği sunulmalıdır.

    ilkokul eğitimi sadece öğrencileri değil; öğrenci velilerini de kapsayacak şekilde toplumsal alana genişletilmelidir. sınıftaki ilgili psikolog ve sınıf öğretmeni sürekli olarak ailelerle etkileşim halinde olmalıdır. gerek görüldüğü takdirde ebeveyn eğitim programlarına veliler dahil edilebilir. öğrencinin kendisinde ya da ailesinde herhangi bir sorun olmasa dahi zaman zaman ev ziyaretleri yapılır.

    öğrencinin yaşadığı ev ve muhit ortamı, öğrencinin asgari yetişme şartlarına uygun olmadığı tespit edilirse ve/veya aile öğrenci üzerinde çeşitli davranış bozukluklarına neden oluyorsa (ilgisizlik, istismar, şiddet) psikolog ve sınıf öğretmenin tavsiyesi, ilçe meb'in kararıyla ailenin çocuk üzerindeki hukuki hakları kademeli olarak kaldırılabilir.

    ilkokul öğrencilerinin yetişmesiyle ilgili oldukça kritik önemde olan aile, çocuklarına karşı asgari sorumluluklarını yerine getiremiyorsa, çocuk aile yönünde dezavantajlıdır ve zarar görmektedir. bu durumun ortadan kaldırılması için çocukları profesyonel ellere bırakılmalıdır.

    unutulmamalıdır ki, sorunlu bir ortamda büyüyen bir çocuk zaman ilerledikçe sorunun kaynağı haline gelebilir. topluma faydadan ziyade doğrudan ve dolaylı olarak zarara neden olabilir. elbetteki, ebeveynlerin varlığı ve onların çocuklarına olan sevgisi oldukça önemlidir. çocuğun aileden kısmen veya tamamen koparılması, son çare olarak görülmelidir. bununla birlikte, aileye yönelik bu yaptırım uygulanmayacak olsa dahi, yaptırımın varlığı ve kullanılabilirliği ebeveynler üzerinde dikkat ve özen yaratabilir.

    ilkokul eğitiminin öğrenci velilerini de kapsayacak şekilde toplumsal alana genişletilmesi, sadece sosyopsikolojik gerçeklerle değil; aynı zamanda ailelere de verilmesi gereken birtakım toplumsal değerler eğitiminin neticesinde gerçekleşmelidir. anne ve baba olarak öğrenci velileri, haftada bir veya iki haftada bir olacak şekilde, kendi belirledikleri bir gün ve saatte psikolog, pedagog ve sınıf öğretmeninde oluşan bir heyet ile görüşmelere davet edilir. bu görüşmelerin içeriği evde ve sosyal hayatta çocuk eğitimi olacak şekilde düzenlenmelidir. bu görüşmelere yeterli önemi vermeyen ailelere, yukarıdaki hukuki el çektirme dahil kademeli yaptırımlar uygulanmalıdır, ki aileler gerekli ilgiyi göstersin.

    çocuk yetiştirmek ailevi bir mesele değildir. zira toplumun bir parçası olan çocuk, gerekli eğitim ve öğretimi alamadığı takdirde, zaman ilerledikçe dahili olduğu toplumun sorunu haline gelebilir. eğitim ve öğretimin sıkça bahsedilen üç sac ayağından biri olan aileler, yetiştirme sürecinin en çok ilkokul aşamasında dahil olmalıdır. anne babanın çocuk yetiştirmeye yönelik alacağı eğitim, en az çocuklarının okul sıralarında alacağı eğitim kadar önemlidir.

    ilkokuldaki disiplinsizlikler, davranış bozuklukları öğrencinin ve aileye sunulacak pdr hizmetiyle çözülmelidir. bunun haricinde ortaokul ve lisede uygulanacak olan disiplin yaptırımlarının hiçbiri ilkokulda uygulanmamalı. buna sınıfta bırakmak ve not ile tehdit etmek dahil. bu yaş grubundaki çocuklarda disiplin ancak ve ancak ödüllendirme yoluyla sağlanmalıdır. yine öğretmenlerin özellikle üzerinde dikkat etmesi gereken husus, ilkokul öğrencilerinde birey bilincinin oluşmasını engelleyebilecek, özgüvenlerini kıracak, yaratıcı ve yenilikçi düşünceye ket vuracak her türlü eylem ve söylemden uzak durmaktır. bu hususa riayet etmeyen öğretmenin ilkokuldaki vazifesi de sonlandırılmalıdır.

    disiplin puan sistemi: ödüllendirme ve cezalandırma

    disiplinin sağlanmasında ödüllendirme önceliklidir. cezalandırma sonraki tercih olmalıdır.

    ödüllendirmenin uygulanabilmesi için disiplin puan sistemine geçilmesi gereklidir. bu sisteme göre, her öğrenciye eğitim öğretim yılının başında 100 disiplin puanı verilir.
    öğrencinin yıl içerisinde yapacağı her disiplinsiz davranışın ardından bu puan düşürülür. davranışların ölçeğine ve tekrarına göre puanlama değişir.

    her puan seviyesine göre verilecek disiplin cezaları belirlenir;
    * 90 puan: sözlü uyarı
    * 80 puan: yazılı uyarı
    * 70 puan: kınama
    * 60 puan: sosyal sorumluluk projelerine kayıtlanma
    * 50 puan: zorunlu kamu görevi
    * 30 puan: rehabilite yatılı okula nakil
    * 0 puan: örgün eğitimden uzaklaştırma

    yukarıdaki cezaların puan aralığı değiştirilebilir, cezalarda ekleme ve çıkarma yapılabilir. fakat sistemin cezalandırma vasfı bu şekilde işlemelidir.
    bu cezalarla birlikte öğretmen ve okul idaresi öğrencinin disiplin puanına bakmaksızın farklı tedbirler ve yaptırımlar da uygulayabilir. dps'den bağımsız tedbirler şu şekildedir;

    * öğrencinin düzenli olarak profesyonel pdr desteği alması.
    * ebeveynlerin düzenli olarak profesyonel pdr desteği alması.
    * öğrencinin evine bilirkişi ziyareti.
    * öğrencinin farklı okul ve sınıfa nakli.
    * kıyafet serbestliğinin kaldırılması.

    bu tedbir ve yaptırımlar, kişinin davranış bozukluklarını engelleme veya önleme amacıyla dps'deki cezalardan bağımsız şekilde uygulanabilir.

    öğretmen ve okul idaresinin öğrenciye yönelik negatif ayrımcılık gibi olası istismarları göz önünde bulundurularak, öğrenciye her bir ceza, tedbir ve yaptırıma yönelik itiraz hakkı sunulur. dps, öğrenci, öğretmen ve velilerin erişebileceği çevrimiçi platformda hizmete sunulur. dps'deki değişimler bu platformdan takip edilir ve yine itirazlar bu platform üzerinden yapılır. bariz bir istismar tespit edilmediği takdirde, cezalar geri alınmaz.

    her yıl disiplin puanları 100 olacak şekilde yenilenir. 50 puanın altına inilmediği müddetçe disiplin puanı öğrencinin e-okul profilinde gösterilmez.
    dps kapsamında puan kırılmasına neden olacak davranış bozuklukları şu şekildedir;

    > dersin akışını ve huzurunu bozma.
    tek seferlik 2 puan, devamı halinde +8 puan, süreklilik halinde +10 puan

    > öğrenciye veya öğretmene hakaret.
    tek seferlik 10 puan, devamı halinde +10 puan, süreklilik halinde +10 puan

    > öğrenciye veya öğretmene yönelik şiddet içerikli söylem veya eylem teşebbüsü.
    tek seferlik 20 puan, devamı halinde +15 puan, süreklilik halinde +15 puan.

    > öğrenciye veya öğretmene yönelik şiddet içerikli eylem.
    tek seferlik 30 puan, devamı halinde +20 puan, süreklilik halinde +20 puan.

    yıl sonunda öğrenciler sahip oldukları dps puanları ile puanları ölçeğinde ödül havuzundan seçim yaparlar.
    bu havuzda yurtiçi ve yurtdışı geziler, gençlik kampları, ücretsiz sinema, tiyatro, konser, konferans gibi etkinlik biletleri gibi seçenekler bulunur.
    esasında gezi ve kamp etkinlikleri gençlik ve spor bakanlığı tarafından ücretsiz olarak sunulan hizmetlerdir. bu uygulama ile ilgili hizmetlere erişimde dps kıstası getirilmiştir.
    bu ödüllendirme öğrencileri disipline teşvik edecektir.

    ileri derecede disiplinsiz öğrenci profili

    sınıfın huzurunu, dersin akışını sürekli olarak bozan, saygısızlığı şiar edinen öğrencilerin, davranış bozukluğunun aile kaynaklı olduğu tespit edildiği takdirde öğrencinin ebeveynleri okula çağrılır. öncelikle öğrencinin durumu aileye net bir şekilde açıklanır. ilgili davranışların devamı halinde okul idaresi ve ilçe meb aracılığıyla alınabilecek tedbirlerden bahsedilir. bu tedbirler aşama aşama şu şekildedir;

    1. öğrencinin düzenli olarak profesyonel pdr desteği alması.
    2. ebeveynlerin düzenli olarak profesyonel pdr desteği alması.
    3. öğrencinin evine bilirkişi ziyareti.
    4. öğrencinin rehabilite yatılı okula nakli.

    davranış bozukluğu aile kaynaklı olmayabilir. öğrenci şahsi sebeplerle disiplinsiz bir profile sahiptir. bu durumda öğrencinin ebeveynlerine yine pdr desteği sunulabilir fakat sorunun kaynağı aile olmadığından bu sefer tedbirler daha çok şahsa yönelik olmalıdır;

    1. öğrencinin düzenli olarak profesyonel pdr desteği alması.
    2. ebeveynlerin düzenli olarak profesyonel pdr desteği alması.
    3. öğrencinin evine bilirkişi ziyareti.
    4. sosyal sorumluluk projelerine kaydı.
    5. zorunlu kamu görevi
    6. öğrencinin rehabilite yatılı okula nakli.

    kamu görevinin layıkıyla yerine getirilmemesi veya benzer davranış bozukluklarının devamı halinde son aşamaya geçilir. bu aşama öğrencinin disiplinsiz davranışlarının devamı halinde il meb kararıyla alınır. bu aşamadan sonra öğrenciye verilen psikolojik destek devam eder. aile kaynaklı davranış bozukluğu nihai olarak öğrenci ile ailenin arasına zorunlu bir mesafe konmasıyla çözülmeye çalışır. davranış bozukluklarının düzelmesinin ardından şayet öğrencinin gönlü varsa il meb kararıyla öğrenci, eski ikamet yerinin okullarına dönebilir.

    davranış bozukluğu grup psikolojisinden kaynaklı olabilir. davranış bozukluklarının hakim olduğu bir sınıfta öğrenciler öğretmenlerine ve yine sınıf arkadaşlarına saygılı davranmayı es geçebilir ve arkadaşlarının disiplinsiz davranışlarına uyum sağlar, benzeşir. bu durumda alınabilecek tedbirler şu şekildedir;

    1. öğrencinin düzenli olarak profesyonel pdr desteği alması.
    2. ebeveynlerin düzenli olarak profesyonel pdr desteği alması.
    3. öğrencinin evine bilirkişi ziyareti.
    4. sınıftaki bazı kilit öğrencilerin farklı okul ve sınıflara nakli.
    5. sosyal sorumluluk projelerine kaydı.
    6. zorunlu kamu görevi.
    7. öğrencinin yatılı okula nakli.

    disiplin sorunlarına genel tedbirler

    1. öğrencinin kendisini başarısız, yeteneksiz hissetmesine neden olacak her türlü söylem ve eylem terk edilmeli.

    özellikle meslek liselerindeki öğrenciler, kendilerini zeka olarak sınadığını ve sınıfladığını düşünen bir sınav sisteminin ardından en dibe yerleşen kişiler olarak görüyor. öncelikle okul türleri arasındaki geçişin esnekleştirilmesi gerekir. bu geçişler okul içi disiplin, akademik ve entelektüel başarıyla mümkün hale getirilmeli. bu durumda öğrenci, en dipte olduğunu düşünse dahi bu dipten kurtulabileceğini kavrayabilir. böylelikle öğrenilmiş çaresizlik, kanıksanmış başarısızlık ve uyum sağlanmış saygısızlık gibi yanlış düşüncelere girmez. bununla birlikte, öğrencilere, hayattaki başarılarının okudukları okula indirgenemeyeceği öğretilmeli. meslek liseleri gibi mesleki teknik bilgilerin aktarıldığı eğitim kurumlarının önemi üzerinde durulmalı ve öğrencinin diğer derslere nazaran daha fazla ilgi gösterdiği teknik dersler arttırılmalıdır. yine meslek liselerinde staj, son yılla sınırlandırılmayıp her yıla yayılmalı.

    2. öğrencinin kendisini yalnız ve çaresiz hissetmesine gerek eğitmenler gerekse pdr görevlileri engel olmalı.

    bir öğrenci ne kadar tembel ne kadar saygısız olursa olsun, en nihayetinde standart dikkat ve ilgiyi hak eder. öğrencinin öğretmenlerce boşverilmişliği, onun davranışlarını düzeltmek bir yana, kalıtsal hale getirir. öğrencinin, öğretmenler ve idarece sahiplenmesi pek çok davranış bozukluğunun çözümü olabilir. bu sebeple; sınıf ve okul aidiyetini güçlendirmeye yönelik şenlik, etkinlik, gezi gibi araçlar kullanılmalıdır.

    3. sınıf, ders ve konu tekrarı geri getirilmeli ve itina ile uygulanmalıdır.

    bu tedbir sadece akademik başarısızlık ile değil; aynı zamanda disiplin cezaları neticesinde okul idaresince uygulanabilir.

    4. temel dersler haricindeki tüm dersler seçmeli hale getirilmeli.

    öğrenci ilgilenmediği, sevmediği veya ihtiyaç duymadığı sınıfta saygısız davranışlara yönelebilir, dersin akış ve huzurunu bozabilir. dersler seçmeli hale gelirse, bu gibi davranışların önüne kısmen geçilebilir.

    5. öğrencinin sportif ve sanatsal faaliyetlere yönlendirilmesi.

    öğrenci yeteneği olan ve sevdiği bir alanda okul dışı faaliyetlere yönelmişse, bu faaliyetlerden kopmamak adına disiplinsiz davranışlardan geri durur. bu okul dışı sportif ve sanatsal faaliyetler, dolaylı olarak okuldaki davranışlarına olumlu etkide bulunacaktır. aksi halde bir nevi ceza olarak okul idaresi, bu faaliyetlerden el çektirebilir. öğrenci, bunun yaşanmaması için davranışlarına özen gösterebilir.

    6. profesyonel pdr desteği.

    pdr desteği sadece okul içinde değil; sosyal hayatta da devam etmeli. bu destek sadece ilgili pdr görevlisi tarafından değil; gerektiği takdirde ders öğretmenlerince de sağlanmalı. bazı davranış bozuklukları, öğrenci ile sosyal alanda profesyonel yaklaşımlar ile çözülebilir. sınıfta veya okulda ortamdan güç ve enerji alınarak sergilenen birtakım davranışlar, okul dışı ortamlarda yapılan samimi görüşmelerce engellenebilir.

    7. velinin sınıf ve okula müdahalesi kati surette sınırlandırılmalıdır.

    velinin ders ve öğretmen üzerindeki kontrolü sonlandırılmalıdır. velinin katkısı sadece öğretmen ve okul idaresi takdiriyle alınabilir. veli puanlaması, öğretmen şikayet hattı gibi saçmalıklar hemen sonlandırılmalıdır.

    8. "benim çocuğum özel" anlayışına karşı mücadele.

    bazı veliler, çocuklarını gereğinden fazla şımartmaktadır ve bu şımarıklıklar davranış bozuklukları şeklinde okul ve sınıf içinde vuku bulmaktadır. hiçbir öğrenci, bir diğerinden daha özel olamaz. bu sebeple, hiçbir öğrenci pozitif ve negatif ayrımcılığa tabii tutulamaz. okul içi başarısıyla farklı sınıflara alınmaları, ayrımcılık değil; başarıya teşviktir.

    9. okul dışı faaliyetlerin disipline katkıları.

    öğrencilerin sorumluluk aldıkları, birey bilincinin aşılanabildiği ve ekip çalışmasına katkı sunan okul dışı faaliyetler, öğrencinin aidiyet ve sorumluluk hissini güçlendirebilir. ileri derecede disiplinsiz öğrenci profiller haricinde, tiyatro gibi faaliyetlerde öğrencilerin görevlendirilmesi epey etkili olabilir. bu gibi faaliyetler okul içi disipline katkı sunabilir.

    10. meslek liselerinin sayısının artırılması.

    halihazırdaki düz liselerin bir kısmının meslek liselerine dönüştürülmesi. asgari kültür eğitimiyle birlikte mesleki teknik eğitim toplumun geneli için daha faydalıdır. bir teknik eğitimle uğraşmak öğrencideki davranış bozukluklarını azaltabilir.

    11. kılık kıyafet düzeni.

    son yapılan değişikliklerle okullarda tek tip kıyafet kaldırılmış ve serbest kıyafet uygulaması getirilmişti. kıyafette serbestlik kararı okul idaresine bırakıldı. tek tip kıyafet, öğrencilerde sürü ve mahkum psikolojisi yaratan, dolaylı olarak yaratıcı ve yenilikçi düşünceyi olumsuz etkileyen, gayri modern bir uygulama. fakat belirli ölçülerde kılık düzeni disiplinin de bir gereği. dolayısıyla, disiplinin yeterince sağlanamadığı okullarda idareler, kılık kıyafette tek tipe geçmeli ve sıkı kontroller yapmalıdır. eğer disiplinsizlik okulun genelinde değil de belirli bir sınıfta ya da sınıflardaysa, ilgili sınıfın öğrencilerinin serbest kıyafet hakkı kaldırılır. okulun geri kalanının aksine bu öğrenciler okul üniformasıyla derslere girer.

    12. ders saatlerinin düşürülmesi.

    halihazırda haftalık ders saati oldukça fazla. çocuklar ve gençler günün büyük bir bölümünü okul sıralarında geçiriyor. fakat bulundukları yaş aralığı, insanın en enerjik olduğu dönemi kapsıyor. bu yaştaki öğrenciler, enerjilerini bir şekilde dışa atmak isterler fakat günümüz okulun fiziki şartları ve ders müfredatları buna müsaade etmez. bu yüzden dersten sıkılan, okulda bunalan; çatacak, sataşacak an kollayan ve dolayısıyla huzur bozan profillere dönüşürler. derslerin günlü 7-8 saatten 3-5 saate çekilmesi, öğrencilere gün içinde zaman bırakır. enerjilerini gün içindeki bu boş vakitte, okul dışında deşarj edebilirler. tabii, en iyi uygulama bu enerjinin eğitim öğretim kapsamında sportif ve sanatsal okul dışı faaliyetlere kanalize edilmesi olacaktır.

    disiplin sorunlarına karşı yapılmaması gerekenler

    1. zorunlu eğitimin 12 yıldan 8 yıla düşürülmesi faydasız ve manasızdır. soruna çözüm getirmeyecek ölçüde sığ bir fikirdir ve ayrıca gerekli asgari eğitimin her vatandaşa verilmesine de mani olur.

    2. münferit disiplinsizlikler(kişiden kaynaklı olan; sınıf, çevre veya aileden kaynaklı olmayan disiplinsizlikler) ve uç vakalar haricinde hiçbir kabahat okul değiştirme ile sonuçlanmamalıdır. bu sorunu bir başka okula kaydırmaktır ve davranış bozukluğu olan öğrencinin daha fazla bilenmesine neden olabilir.

    3. öğretmen, öğrenciyle sert tartışmaya girmemelidir. öğretmen ve okul idaresinden herhangi biri argo ve hakaret kullanmamalı, öğrenciyi küçük düşürücü ifadelerden geri durmalıdır. bu gibi söylem ve eylemler, öğrencinin davranış bozukluklarını çözmekten ziyade arttırabilir.

    4. okuldan uzaklaştırma cezası sanıldığının aksine hem öğrenci üzerinde geri teper hem de okul içi disiplinsizliğe çare olmaz. bunun en önemli sebebi, uzaklaştırma cezaları devamsızlıktan sayılmaz. öğrenci, zaten okumak istemiyor, okuldan uzaklaştırılmak ceza değil; ödül olarak görülüyor. ayrıca, okuldan uzaklaştırılmış bir öğrenci, ileri seviyede disiplinsiz bir profil ise, arkadaş ortamında bu cezayı almış olmaktan gururlanarak bahsedecektir. nihayetinde öğrenci okula geri döndüğünde olumlu değişim bir yana saygısız davranışlarında artış gözlemlenecektir.
hesabın var mı? giriş yap