7 entry daha
  • criollo'lar, anavatan olan ispanya'nın dışında, çoğunlukla orta ve güney amerika topraklarında doğduklarından, avrupa tarafından bir "ast" sınıf olarak görülmüşlerdir.

    ispanyol isimleri ve aile soyları ile birlikte, hint ve ispanyol karışımı olan, melezler, bir başka deyişle "mestizo"lar, 18 ve 19. yüzyıl içinde ulus anlamında en hızlı gelişen ve büyüyen toplumlardan biri oldular. bu melezler, avrupalılar tarafından sömürüye uğrarken, avrupa ekonomisi için büyük bir pay sahibi olduklarının farkına vardılar ve avrupa dışındaki bu kader ortaklığı, çeşitli yollarla bu toplumları bir araya getirdi. taşralılık, bölgeselcilik tutumları ve bölgeler arasındaki iletişim, gazete gibi toplu iletişim araçları ile criollo toplulukları birleştirdi. öyle ki, 18 ve 19. yüzyıl arasında çıkan birçok gazete uzun ömürlü oldu ve amerika'da da matbaanın öneminin artmasında önemli rol oynadılar.

    öbür yandan, kuzey amerika topluluklarının, kendi içlerinde bir bağımsızlık düşüncesi yaratması daha kolaydı. ulaşım, ticaret ve sanayileri ile birlikte, bir anlamda daha erken var olabilmişlerdir.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap