7 entry daha
  • 2006 mart nisan aylari boyunca abd'nin buyuk sehirlerinde suregelen ve cogunlugu latin kokenlilerce olusturulan yuzbinlerin yaptigi gosterilerin sebebi.
    "the fear of deportation": sinirdisi edilme korkusu.
    bush baskanligindaki mevcut amerikan idaresi, son yillarda artisi gelir kaybi seklinde hissedilen issizlik ve kayitdisi ekonomi ile mucadele yontemi olarak ulkede yasadisi yollarla bulunan gocmenlere karsi sert mudahaleler almak, gerekirse onlari sinirdisi etmek yolunu secmek uzeredir.
    aslinda cin, uzak dogu ve hatta guney amerikadaki ucuz isgucu ile mucadele edemeyen abd ekonomisi icin yasadisi yollarla abd'ye girisi yapan bu gocmenlerin olusturdugu kolgucu pazari avantaj saglamaktaydi (dezavantajlari kaldiriyordu da denilebilir).
    fakat ne var ki, kapitalizmin allahinin oldugu bu ulkede bile ucuz isgucunun kaynagi kontrol altina alinmaliydi.
    turkiye'de kara para veya daha genis tabanli ve suc orani daha dusuk olaninin ismi ile kayit disi ekonomi bu gocmenlerin yarattigi etkiyle gittikce buyumekte ve kimi yerlerde mevcut yonetim icin idari engeller cikarmaktadir.
    deportation kavraminin abd icin, ve refah duzeyi belli bir temele oturmadan gittikce artan yunanistan ve kimi diger avrupa birligi ulkeleri adina daha sonraki yillar icin olan onemi ucuz isgucu kaynaginin idari kontrolden cikip ulkedeki oy depolarindaki issizlige sebep olmalarindan gelir.
    abd yonetimi, yasadisi gocmenlerin farkindadir, bunlarin yarattigi ucuz isgucunun ulke ekonomisine nasil bir avantaj yarattiginin da. fakat, kontrolden cikmaya baslayan bu guc ve de muhafazakar kesimdeki issizligin artisi yuzunden sert tedbirler almamasi icin de hic bir neden yoktur.
    alinacak en sert tedbir de yasadisi gocmenlere artik gozyummamak ve de onlari sinirdisi etmek olacagindan, ulkedeki bir cok gocmen korku icindedir.
    1 mayis 2006 tarihindeki abd genelindeki gosterilere katilim kimi bolgelerde nufusun %85'ine ulasmasinin baska bir izahi olamaz.
10 entry daha
hesabın var mı? giriş yap