36 entry daha
  • yufka yürekli olmaktan biraz daha ötede bir durumdur. kimseyi kırmamak incitmemek için hayır diyemeyenler vardır belki. ama genellikle hayır diyememek daha önemli bir sorunun göstergesidir. çevresindeki insanları kaybetmekten korkan biri söz konusudur çünkü.
    onlara kızsa da yüzleştiğinde yumuşak davranan, bir istekleri olduğunda kendisinden fedakarlık edip bu dileği yerine getiren kişiler, aslında çevrelerinin tanımladığı gibi "gökten inmiş kanatsız bir melek" değildirler. ciddi anlamda psikolojik sorunları vardır ve bununla hala yüzleşmemişlerdir.
    insanları kaybetmekten korkarlar. feci korkarlar hem de. neden korkarlar bilinmez. korkunç asosyal bir çocukluk ve gençlikleri mi olmuştur? aileleri onları terk mi etmiştir? liderlik vasfını asla kazanamayacakları ve hep bağımlı yaşamalarını gerektirecek şekilde aile baskısı altında mı kalmışlardır? yoksa basitçe çok sevdikleri kişileri (aile içinden ve/veya dışından) mi kaybetmişlerdir? bir travma mutlaka söz konusudur. yoksa kimse kendisinden devamlı fedakarlık yaparak etrafındaki herkesi memnun etmeye çalışmaz.
    tabi burada söz konusu olan kişiler sırf yakınlarını ya da ailelerini değil herkesi mutlu etmek için devamlı ne denirse yapan ve kızgınlıklarını bastıran kişilerdir. yoksa sevdiği için kendisinden ödün veren bir kişi bu tanım kapsamına girmez.
    sonuç olarak, geçmişinde birileri tarafından yalnız bırakılan, dışlanan bir kişiyse söz konusu olan, bu her istenileni yapma durumu kişinin kendi özgüvenini toparlayacağı bir olay meydana gelinceye kadar ya da kendi durumundan rahatsız olmaya başlayıncaya (en azından durumunun farkında oluncaya) kadar devam eder. bu durumda eğer irade gücüyle gerekli değişikleri yaparsa hayatına daha rahat ve huzurlu bir şekilde devam edebilir.
    eğer travmanın sebebi sevilen bir veya daha fazla kişinin ölümü ise tedavisi daha zordur. tanıdığı herkesle arasını iyi tutmaya çalışması artık kişi için bir çıkar ilişkisinden daha üst boyutlara gelmiştir. kendisini o insana karşı "sorumlu" hisseder çünkü onun başına bir şey gelmesi durumunda eğer araları kötüyse kendisini asla affetmeyecektir. herkesi memnun etmeye çalışır, başaramadığında bile "gitsen de kapım sana her zaman açık" mesajları verir. etrafındakileri şımartır, onların üstüne fazlasıyla düşüp ilgi göstererek kendisine karşı istismarlara sebep olur. ve en çok korktuğu şeyler başına geldiğinde (çevresindekilerin kendisini terketmesi) yüreğinde biraz daha ağırlıkla yola devam eder. bu sefer daha fazla ödün verip daha çok fedakarlık yaparak, daha çok isteği hayata geçirerek. bu kişilerin kendilerine olan özgüvenlerinin düzeltilmesinin yanı sıra kendilerinin de değerli ve özel olduğunu ve etrafında kalmasını istediği kişilerin ne olursa olsun onu zaten terketmeyecek kişiler olduğunu görmesi gereklidir.
    kendisini değersiz hisseden herkes şu ya da bu şekilde ailesinden sevgi görmemiş insanlardır. bunun sebebi boşanma, ölüm, şiddet, taciz, vs. olabilir. her ne olursa olsun, eğer maddi ve görünür bir çıkar ilişkisi dışında herhangi bir sebepten herkesi memnun etmeye çalışan, hayır diyemeyen bir insan söz konusuysa, kendisinin ne kadar değerli olduğunu ona göstermek, onu aşağılamak, kullanmaya çalışmak ya da kendisinden sıkılıp terketmekten daha asil bir hareket olacaktır.
367 entry daha
hesabın var mı? giriş yap