9 entry daha
  • avrupa'da kapitalist donusumler yasanirken guclu bir monarsiye sahip olmasi. atlantik ticaretinde yer almasina ragmen elde ettigi kapital ile yeni bir kapitalist burjuva sinifi dogurmamasi. bunun yerine hali hazirda guclu olan monarsiyi daha da guclendirmesi. ayni konumdaki ingiltere ve hollanda ise atlantik ticareti ile dogan zenginligi yeni olusan bir kapitalist sinifin insasinda kullaniyordu.

    ornegin toledo sahrinden bir manzara sunalim:
    https://www.alamy.com/…o-construction-94496511.html

    ingiltere ve hollanda getirdigi altinlarla ticaret yaparken ispanyollar toledo'da altindan binalar (saraylar, kiliseler) dikiyordu.

    genellersek ulkelerin ya da topluluklarin zenginlesmesi (net kapital transferi) beklendigi gibi halkin daha ozgur ve zengin olmasini getirmiyor. bu tip kapital akislari var olan sinif iliskilerini guclendiriyor. bu da bazen ispanya'da oldugu gibi ulkenin yeni gelen zenginligi kullanamamasina yol aciyor.

    bugun bahsettigimiz "orta sinif tuzagi" denilen sey de bu yasananla benzerlik tasiyor.

    ispanya tabii ki fakir bir ulke degil ama avrupa'nin bir zamanlar en buyuk gucu iken su anda butun kuzey ve bati orta avrupa ulkelerinden daha fakir. dunya politikasindaki yeri almanya ve fransa gibi ulkelere nazaran zayif.
287 entry daha
hesabın var mı? giriş yap