• imam gazali olarak da bilinir. kimyai saadet isimli kitabında inancın mutluluğa etkilerini vs. incelemiştir. bir alıntı: (kaynağın yalancısıyım)

    musluman kisi abdest yapacagi zaman mumkunse bir duvarin, yuksek bir yerin arkasinadir. oturmadan avret yerini acmamalidir. yuzunu gunese ve aya donmemelidir. kibleye arkasini cevirmeli, yuzu de kibleye gelmemelidir. ancak bir binada olursa caizdir. fakat en iyisi sola veya saga almaktir. durgun suya su dokmemelidir. meyva agacinin altina abdest bozmamalidir. otururken sol ayagina dayanmalidir. helaya girerken sol ayakla, cikarken sag ayakla baslamalidir. uzerine allahu teala'nin ismi yazili hicbir seyi acikta birakmamalidir. basi acik helaya girmemelidir. helaya girerken su duayi okumalidir 'maddi ve manevi pisliklerden ve seytandan allah'a siginirim'. cikarken de 'yarayisli maddeleri alikoyup yaramayanlari benden uzaklastirmak lutfunu bahseden allah'a hamd ederim'.
    temizlenme isine gelince, uc kerpic parcasini yahut duzeltilmis uc tasi buyuk abdestten once alir. kaza-yi hacet bitince sol eliyle alir ve necaset olmayan yerden baslayip necaset olan yere surer ve orada dondurur ve necaseti bulastirmadan kaldirir. boylece uc tasi kullanir. eger temizlenmezse iki tas daha kullanir. boylece kullanilan tas sayisinin tek olmasina dikkat eder. sonra duz bir tasi sag eline alir, zekerini sol eliyle tutar, o tas uzerine uc defa surer, yahut duvara uc ayri yere surer. sol eli hareket eder sag eli degil. fakat en iyisi tastan sonra su ile de yikanmaktir. suyu kullanmak istedigi zaman sag eliyle su doker sol eliyle temizlenir. hic necaset kalmadigini anlayincaya kadar devam eder. bunun gibi kucuk abdestten sonra temizlenirken, elini uc defa zekerin altina koyup sallar ve uc adim yurur, uc defa oksurur. bundan daha fazla kendine eziyet vermemelidir. yoksa supheye vesveseye duser. bunlari yapar ve bundan sonra her zaman istincayi muteakip uzerinde bir yaslik oldugunu zannederse, donuna su serpsin ve yaslik bu sudandir desin. peygamber efendimiz (s.a.v.) vesvese edenler icin boyle buyurmustur. istincayi bitirince elini duvara, yahut topraga surer, sonra yikar. boylece hic koku kalmaz. kucuk abdest esnasinda 'allah'im kalbimi nifaktan temizle, fercimi fuhustan koru' demelidir.
366 entry daha
hesabın var mı? giriş yap