• link

    inanamadım, tekrar tekrar baktım.
    iyi, başka ne testi yapalım öğretmenler sıfırdan çocuklarla uğraşmasın diye? kromozom testi, genetik analiz, soy ağacı dökümü...
    kimlerin eğitim alıp, kimlerin almayacağına, kimin sistem dışı kalacağına falan da karar veririz artık bu çeşit çeşit taramayla, işimiz kolaylaşır ne de olsa, atarız toplumun tortusunu, ooohhhh.
    üç yıl içinde tamamlanması planlanıyormuş, allahtan süreyi uzun tutmuşlar , bunun bakanlığı o kadar sürmez nasılsa diye bir rahatladım.

    edit
    okuduğumu anlamadığımı, bunun ne sakıncası olduğunu, iyi niyetli girişime kötü niyetli yorum olduğunu söyleyenler var. peki açayım o halde; öncelikle üstün zekalı, özel eğitim gerektiren, duyma, görme engelli de dahil bir sürü çocukla çalıştım. kızımın da başka bir nedenle yapılan test sonucu üstün zekalı olduğu saptandı yıllar önce (büyük talihsizlikti). karma eğitim, özel eğitim, erken okula başlama, sınıf atlatma seçenekleri tartışılarak 4.5 yaşında okula başladı, çok yıllardır onun eğitim dramının yakın tanığıyım yani bu meselenin yakın yaşayanı ve bileni olarak konuşuyorum.
    neresinden tutsan elinde kalan bir eğitim sistemimiz olduğunu kimse inkar edemez herhalde. eğilim, yönelim falan deniyor da bizim sistemimizde etiketlenen bir çocuğun iflah olma şansı yoktur. üstün zekalı diye etiketlenmek bile sanıldığı gibi harika bir durum değildir. yüksek başarı beklentisiyle harap edilmiş, kayıp bir çocukluk, bozulmuş ruh sağlığından başka şey kalmayabilir çocuğun elinde (tecrübe edilmiştir).
    vasat, ortalama, düşük zeka ve kavrayışla nitelenen çocukların ne olacağını hiç konu bile etmiyorum.
    siz beklediğiniz, planladığınız en iyi verimi alıp, istediğiniz türde birey yetiştireceksiniz diye insanı hayatının başlangıcında kategorize edemezsiniz. kaldı ki bu ülke yıllardır tarlada yetişen ürününü bile planlayamamış olmakla tescilliyken.
    sürprizi ortadan kaldırıp, bilinmezi bilinene döndürüp dizi dizi einstein yetiştireceğinizi mi sanıyorsunuz? hayat öyle ilerlemiyor işte. becerebiliyorlarsa önce özgür bıraksınlar çocukları, onların içinden ne çıkacağını bu testleri hazırlayanların hayal etme olanağı bile olmadığına iddiaya girerim.
    çocuklara test yapmayın, çocukları kategorilere ayırmayın, çocukları yönlendirmeyin, becerebiliyorsanız özgür bırakıp, yönelimlerine ve yaptıklarına tanık olun, destek verin, o zaman bizim henüz bilmediğimiz ama onların hayal edebildikleri şeyler ortaya çıkma olanağı bulur.
144 entry daha
hesabın var mı? giriş yap