• halk ozanı. yaşamı üzerine çeşitli söylentiler bulunan gizemci halk ozanlarımızdan biri de muhyiddin abdal'dır. birtakım varsayımlarla yola çıkılarak, yaşamıyla ilgili sonuçlara varılmaya çalışılıyor.
    ancak, kesinlikle hacı bektaş yolunda olduğu biliniyor. söylentilerin birine göre, muhiddin abdal, romanya'daki balçık kasabasında akyazılı şeyh adındaki bir dervişin öğrencisi. bir başka söylentiye göre utman baba'nın dervişi. şiirlerinin birinde geçen "ela gözlü sultan baba!" seslenişindeki "sultan baba"nın, bu "utman baba" olduğu ileri sürülüyor. bir başka söylenti de, muhiddin abdal'ın eşrefoğlu rumi'nin oğlu olduğu yolunda.
    bu söylentiyi doğru sayanlar muhiddin abdal'ın 15. yüzyılda yaşamış olduğunu varsayıyorlar.
    çoğunlukla 16. yüzyıl gizemci halk ozanı olduğu ileri sürülüyor. bektaşilik ve hurufilik yolunda yazdığı şiirlerinin toplandığı bir divanı varmış.
    anlaşıldığına göre, bütün yaşamı boyunca belde belde dolaşmış. hemen bütün halk ozanlarında olduğu gibi bu yaşam bilinmezliği bir yana bırakılırsa, muhyiddin abdal'ın demesini bilir, güçlü, tutarlı, usta gizemci bir halk ozanı olduğu açıkça görülüyor.
15 entry daha
hesabın var mı? giriş yap