115 entry daha
  • kendisine moğol diyenler tarih bilmiyordur. tıpkı cengiz han'a "ya ağbi bu adam türk olamaz çünkü türk öldürdü" diyorlar. türk olması türk öldürmesine engel mi? bir yerde yanlış yapan, laftan anlamayan birileri varsa öldürür tabii. isyan edenleri, sınırlarını geçip köylerine saldırınları bastırmaya gidince " aa pardon türk müsünüz o zaman size saldırmıyorum" mu diyecekti? bu nasıl bir mantık anasını satıyım.

    hülagü han bir türk-moğol imparatoruydu. hayalinde bir dünya imparatorluğu kurmak vardı. bilime, sanata değer verirdi. o yüzdendir ki meraga rasathanesini kurdurtmuştur ve başına dönemin en iyi alimlerinden biri olan nasîrüddin tûsîgetirilmiştir.

    bilime sanata verdiği değer kadar gizemli şeyler de ilgisi vardı hülagü'nün. ömrünün büyük kısmını yada taşını bulmakla ve aramakla geçirdi.

    kendisi tengriciliğe inanan son hükümdardır. ondan sonra gelenler bu inancı bırakıp diğer dinlere yönelmiştir. o yüzdendir ki bizim islamcı tayfa onu pek sevmez. alamut kalesini yıkıp haşhaşileri yok etmiş ardından da abbasi devletini tarih sahnesinden kazımıştır. yıllar önce büyük bir türk katliamı yapan abbasilerin o dönemki liderini dansöz kıyafeti giydirip oynatmış ardından atlara çiğnetmiştir.

    kendisinin sonunu da iç karışıklıklar ve din kavgaları getirmiştir. kuzeni olan berke han müslüman olmuş, hülagü'nün müslüman şehirleri yakıp yıkmasından ve filistin'e yürüyecek olmasından rahatsız olmuştur. 1265 yılında berke han ile yaptığı savaş sonucunda yenilmiş ağır yaralar almış , atı ve cariyeleriyle beraber tengricilik inancına göre gömülmüştür. bu inanca göre gömülen son hükümdar olmuştur. son sözü "sonun da sonuna geldik, sonunda" olmuştur.

    bana göre gelmiş geçmiş en iyi 5 türk hükümdar listesine girer bu adam. gaddarlığı kadar ileri görüşlülüğü olan bir hükümdardı. sorunun doğuda yani müslümanlarda olduğunu anlamış, çok geç olmadan müdahele etmek istemiş ama başarılı olamamıştır. onun ölümünden sonra orta asya timur yönetimine kadar toparlanamamıştır.
403 entry daha
hesabın var mı? giriş yap