7 entry daha
  • yönetmenlik koltuğunda noah baumbach'in oturduğu 2019 yapımı film.

    film dünya prömiyerini bu sene gerçekleştirilen 76. venedik film festivali'nde yapmıştı.

    akademi ödüllü film yapımcısı noah baumbach'in hayata geçirdiği film, dağılan bir evliliğin ve birlikte kalan bir ailenin dokunaklı ve şefkatli hikayesini konu alıyor. filmin kadrosunda başrolleri paylaşan scarlett johansson ve adam driver'ın yanı sıra laura dern, alan alda ve ray liotta yer alıyor.

    filmin afişi

    edit: fırsat bulup nihayet izleme imkanına eriştiğim ve içim buruk bir şekilde bitirdiğim bir film oldu. hayatın içindeki son derece olağan ve belki de şimdiye kadar birçok örneği çekilen konuyu tüm doğallığı ile ele alıp anlatmayı başaran film, senenin en iyi işleri arasında rahatlıkla gösterilebilir. evlilik kurumunun bu denli sıradanlaştığı ve değersizleşerek boşanmaların normal karşılandığı günümüz dünyasında böyle bir filme imza atıp seyirciyi sonuna kadar ekranın başında tutmak hiç kolay değil fakat film bunu muhteşem bir şekilde başarıyor. güzel ve masum başlayan evliliklerinin son zamanlarını yaşayan bir çiftin ayrılığa giden süreçlerini olanca doğallığında ve bir o kadar da gerçekliğinde güçlü hikaye ve oyunculuklarının yardımıyla aktarmayı başara film, bittikten sonra üzerine uzun uzun düşündürüyor.

    çift, boşanma aşamasını karşılıklı anlaşma yolu ile her ne kadar planladıysa ve düşündülerse de bir anlık hatayla sürecin içine olayı daha da körükleyen avukatların girmesi ile birlikte filmin tüm hikayesi değişiyor. charlie ve nicole'ün birbirlerinin özelliklerini yazdıkları ve filmin başında da ikisinin ağzından dinlediğimiz cümleler aslında onların da birbirlerinden nefret etmeden ve incitmeden ayrılmak istemelerini gösteren en önemli unsur olarak yer alıyor. onların tam tersi şekilde yaptıkları işi tamamen para, prestij ve hayat memat meselesi olarak görerek müvekkillerini düşünmeden hareket eden avukatlar da çürük elma olarak filmdeki yerini alıyor.

    konu olarak her ne kadar basit ve kolay izlenebilir olarak görülse de anlatılan olayın ağırlığı ve oldukça yoğun diyalogların varlığı filmi izlemede zorluk yaşatabiliyor. özellikle filmin ilk yarım saatlik bölümünde yoğun diyalogların varlığı seyirciyi zorlayabiliyor fakat sonradan filmin temposuna rahatça ayak uyduruluyor. filmin oyunculuk performanslarında ise diyecek pek bir şey yok. hem adam driver hem de scarlett johansson rolünü o kadar güzel taşımış ki tek bir kusur dahi bulmak büyük haksızlık olur. ikili hiç kuşku yok ki kariyerlerinin en iyi performanslarına imza atıyorlar ve ilerleyen yıllarda da bu şekilde hatırlanacaklar.

    film boyunca beni en çok etkileyen üç sahne mevcuttu ve bu sahneler filmi de ortalama bir işten fazlası yapıyordu. ilk olarak filmin ikinci yarısında çiftin charlie'nin yeni taşındığı evdeki tartışma sahnesiydi. gerilimi bir anda 0'dan 100'e çıkaran ve uzun süre de orada tutan film hakikaten fizyolojik ve psikolojik anlamda çok güçlü bir iş ortaya koyuyordu. filmdeki ikinci etkileyici sahne ise charlie'nin evine gelen görevliye göstermek için kendi üzerinde uyguladığı bıçak oyunu sonucu yaşadıklarıydı. üçüncü olarak da filmin sonlarında yer alan ve nicole'ün charlie için yazdığı fakat filmin başındaki seansta okumak istemediği mektubu charlie'nin okuması ve o anki duygusuydu.

    üzerine yazılacak yüzlerce cümle olsa da ne kadar yazarsak yazalım filmi deneyimlemenin tadına hiçbir zaman yaklaşamaz kesinlikle. her çiftin kesinlikle izlemesi gereken ve üzerine uzun uzun düşünerek muhakeme yapması gereken film, senenin ve netflix'in en iyi işlerinden biri olarak hatırlanacak.

    filme puanım: 8
1095 entry daha
hesabın var mı? giriş yap