68 entry daha
  • bugün bm'de yaptığı konuşmanın el emeği göz nuru çevirisi aşağıdadır. ingilizce metni guardian'dan aldım, ama orjinal konuşmadan bazı farkları vardı sanki. duyduklarımı duyduğum gibi yaptım.
    biraz da aceleye geldi, düzeltme önerileri varsa seve seve beklerim.

    gözümüz üzerinizde.

    bu çok yanlış. burda duruyor olmamalıydım. okyanusun diğer yakasında bıraktığım okulumda olmalıydım. siz yine de biz genç insanlardan mı umut bekliyorsunuz? ne cüretle! boş sözlerinizle hayallerimi çaldınız, çocukluğumu çaldınız. ben yine de şanslı olanlardanım. insanlar acı çekiyor. insanlar ölüyor. ekosistemler bütünüyle çöküyor. kitlesel yokoluşun başındayız. ve sizin konuşup konuşacağınız her şey para ve ebedi ekonomik büyüme masalları. ne cüretle!

    30 yılı aşkın süredir bilim açık seçik ortaya koyuyor. ne cüretle görmezden geliyorsunuz. ve buraya gelip gerekeni yaptığınızı söylüyorsunuz. ve ihtiyaç duyulan politikalara ve çözümlere hiçbir yerde rastlanmıyor.

    bugünün salım seviyeleriyle yeryüzünün kalan karbon bütçesi sekiz buçuk yılda tükenecek. bizi “duyduğunuzu” ve aciliyetin farkına vardığınızı söylüyorsunuz. fakat ne kadar üzgün ve kızgın olduğumun önemi yok, buna inanmak istemiyorum. eğer durumu tam olarak anladıysanız ve harekete geçmeyi hala başaramıyorsanız, şeytan olmalısınız. ve buna inanmayı reddediyorum.

    salım değerlerini on yıl içinde yarıya indirme konusundaki popüler fikir, 1,5 derecenin altında kalmamız için bize yalnızca %50 ihtimal veriyor ve insanlar tarafından kontrol edilemeyecek, geri dönüşsüz zincir tepkimeleri başlatma riskini getiriyor.

    belki sizin için yüzde 50 yeterlidir. fakat bu rakamlar eşik değerlerini, geribesleme döngülerinin çoğunu, zehirli hava kirliliğine gizlenmiş ilave ısınmayı ve adalet ve eşitlik mefhumlarını dışarıda bırakıyor. bu rakamlar, şu anki neredeyse hiç gelişmemiş teknolojiyle benim ve çocuklarımın neslinin havadaki size ait yüz milyarlarca tonluk karbondioksiti emmesinden medet umuyor. bu yüzden, yüzde 50 bizim için, bunun sonuçlarına katlanmak zorunda kalanlar için yeterli değil. bu yüzden, yüzde 50 bizim için, bunun sonuçlarına katlanmak zorunda kalanlar için yeterli değil.

    hükümetlerarası iklim değişikliği paneli’nin yaptığı en iyimser tahminle, sıcaklık artışının 1,5 santigratın altında kalması ihtimalinin yüzde 67 olması için 1 ocak 2018’den itibaren dünyanın hâlâ salabileceği 420 gigaton karbondioksit vardı. bu rakam şimdiden 350 gigatonun altına düştü. ne cüretle bu sorun işlerinizin her zamanki gibi sürmesiyle ve bazı teknik çözümlerle halledilebilirmiş gibi yaparsınız. bugünün salım seviyeleriyle devam edersek kalan karbon bütçesi sekiz buçuk yıldan az sürede tümüyle tükenecek.

    bugün bu rakamlarla uyumlu herhangi bir çözüm veya plan sunulmayacak. çünkü bu rakamlar çok rahatsız edici. ve siz de hâlâ olanı olduğu gibi söyleyecek olgunlukta değilsiniz.

    bize hayal kırıklığı yaşatıyorsunuz. ama genç insanlar ihanetinizi görmeye başladı. tüm gelecek nesillerin gözü üzerinizde olacak. eğer bize hayal kırıklığı yaşatmayı tercih ederseniz, bilin ki sizi asla affetmeyeceğiz. bundan kurtulmanıza izin vermeyeceğiz. hemen şimdi ve tam burada, çizgiyi çekiyoruz. dünya uyanıyor. ve değişim geliyor, isteseniz de istemeseniz de.

    orijinali için: https://www.theguardian.com/…eakdown-greta-thunberg

    not: starlight düzeltme önerdi, ekledim. lemmings bir yazım hatasını düzeltti.
1941 entry daha
hesabın var mı? giriş yap