3781 entry daha
  • ben bu yarışmadaki israf ve hijyen kavramlarını bir türlü anlayabilmiş değilim. tamam kurgu murgu da, biz de gerizekalı değiliz.

    daha 1-2 hafta önce "çöplerde bir gram yenilebilir malzeme olmayacağğk, yakarızz" diye yarışmacı azarlıyorlardı. maydanozun yapraklarını kullanıp saplarını çöpe atan, soğanın kabuğundan ayrılmayan en dış katmanını soyan adamlar "yenilebilir malzemeyi çöpe attı" diye dünyanın fırçasını yiyordu.

    bugün şef paşa diyor ki "yere düşen çiğ proteinin gideceği tek yer çöp tenekesi". hadi yıkamasından tatmin olmadın, düdüklü tencerede 150 derecede pişmesinden de tatmin olmadın, dese ki yere değen kısmını kesip at, kalanını kurtar, o da yok. maydanoz sapına kıyamayan herif, kaymak gibi etin çöpe atılması gerektiğini söylüyor. lan bari sosyal sorumluluk gereği "çöp tenekesi" deme de "hayvan barınağı" falan de. en azından çöpe gitmesi gereken yenilebilir malzemelerin sokak hayvanlarına falan verildiğini öğrenelim.

    dün de aynı şekilde. yere düşen patatesi alıp tezgahın kenarına koydular diye dünyanın fırçasını atıp ceza verdiler. takım arkadaşları da "biz mustafa'ya o patatesi kullanma dedik, çöpe at, yeni patates kullan dedik, bizi dinlemedi" diyor. şeflerin yanında diyorlar bunu. şefler de patates sadece yere düştü diye çöpe atılmasını isteyen yarışmacılara hak veriyorlar, patatesi çöpe atmayıp tezgahın kullanılmayan kenarında bekleten ve sonra yıkayan yarışmacıya hijyen cezası veriyorlar. hani ne oldu israf?

    dünkü bayrak yarışı gibi olan yarışmada bütün yarışmacılar o yukarıdaki demir parmaklıkları avuçladıktan sonra gelip ellerini köftenin içine soktu. yarışmacıların alayı yumurtanın sarısıyla beyazını elleriyle ayırıyor, her haltın içine çıplak ellerini sokarak yemek hazırlıyorlar. tamam belki profesyonel mutfakta eldiven kullanılmaz, çıplak elle çalışılır da, envayi çeşit bakteri bulunan ellerini daldırdığın ortamda da yere düştükten sonra yıkanan, ardından da yüksek sıcaklıkta pişirilen gıdalara da boka düşmüş muamelesi yapılması bana çok saçma geliyor. bilmiyorum profesyonel mutfaklarda durum nasıldır. stüdyonun her yerine elle, demirleri avuçla, paspasa süpürgeye elle, sonra gel o ellerle yemek yap, ağzına soktuğun kaşığı boş suyla çalkalayıp geri yemeğe daldır. hiçbiri sıkıntı değil, ama yere düşen patatesi tezgahın kullanılmayan kenarına ayırıp sonra da yıkayıp kullanan adama, eti yerden alıp bir güzel yıkayıp sonra da yüksek sıcaklıkta pişiren adama hijyen diye ceza ver.

    olum o danaların kesildiği mezbahalardan haberiniz mi yok? adam steril ameliyathanede boğazlamadı o danayı. kimbilir nasıl bir ortamdan geldi o et. azıcık yere değdi diye ne olacak lan? patates dediğin toprağın altında çamurun içinde yetişiyor. parkenin üstüne düşse ne olacak? yıkarsın geçer. niye çöpe atılması lazım?

    he bir de aklıma geldi. yere dökülen patates kabuklarını almak için şef dedi ki "paspas al gel temizle şunları". ben zannettim ki süpürge faraş falan getirecek. ama gitti mop alıp geldi. allahaşkına o nasıl mop'muş öyle, yerdeki patates kabuğunu alıyor? adam bildiğin kabukları mop'la tezgahın altına iteledi, bunun da adı temizlik oldu. kağıt havluyla yerden toplasa, ona da geçen hafta ceza vermişlerdi.

    ayrıca benim maydanoz sapından, soğanın kabuğundan çok o tabaklarda kalan yemekler içimi acıtıyor. hadi servis tabağında hazırlanıp tabağa porsiyonlanan yemekleri çekimden sonra çekim ekibi de yiyordur. peki porsiyon halinde şeflere tattırılan onca yemek? her tabaktan birer çatal alınıp bırakılıyor, hatta bazı tabaklara 2-3 sefer çatal kaşık daldırılıyor. ne oluyor o tabakta kalan değerli gıdalar? çekim ekibi sizin tabakta kalan artıklarınızı mı yiyor? ya da geçen sezon dile getirildiği gibi (bu sene hiç öyle bir şeyden bahsedilmedi) artıklar hayvan barınaklarına mı gönderiliyor? hadi etler, tavuklar, balıklar, pilavlar falan hayvanlara gidiyor, o acılı, ekşili salataları, çikolatalı brownie'leri, tiramisu'ları falan da mı hayvanlara yedireceksiniz? ne oluyor o mis gibi yemekler? al sana israf işte. "ne kadar duyarlıyız" ayağına maydanoz sapını gözümüze sok, sonra onca artan yemeğe ne olduğundan hiç bahsetme.

    manyak mısınız lan siz?
42226 entry daha
hesabın var mı? giriş yap