4 entry daha
  • relativity90 nickli arkadaşın yazdıklarını okuyunca iki noktaya takıldım.
    1- bizim çok şanslı bir döneme denk geldiğimiz çünkü evrenin genişlediğine dair bulguları gözlemleyebildiğimiz bir dönemde olduğumuz belirtilmiş. ancak acaba şanslı mıyız yoksa şu anki dönemde gözlemleyemediğimiz başka şeyler var da daha sonra bunları gözlemlemeye başlamayacağımız ne malum?
    yani şunu demek istiyorum: örneğin biz gözlem yaptığımız noktadan burçları tanımladık ancak bu burçlar sadece bizim gözlem yaptığımız nokta için anlamlı ancak mesela andromeda galaksisindeki bir medeniyetin gözlem sonucu olarak bizim burçlar değil başka burç sistemleri gelişmiş olabilir.
    bu bakımdan şanslı bir dönemde olup olmadığımızı dahi bilemeyebiliriz çünkü gözlemlediğimiz zaman ve nokta itibariyle gördüklerimizi daha sonra göremeyeceğimizi düşünüyoruz. ancak bundan önce ya da sonra gözlemlenecek daha farklı şeyler olduysa ya da olacaksa bunu bilmemiz dahi mümkün değil.
    bu bakımdan bence şanslı olduğumuz konusunda pek de emin olamayız. belki de en şanssız dönemdeyiz kim bilir.
    aslında arkadaş bir yerde bundan bahsetmiş , karanlık enerji değişir de evrenin genişlemesinde farklılık olursa diye.
    işte tam da bundan bahsediyorum.
    2. nokta da şu ki; şu ana kadar dayandığımız tüm bilimsel kanıtlar ve keşfettiğimiz bilimsel bulgular bu dönemde yaptığımız bilimsel gözlemlerle uyuşuyor çünkü yaşadığımız evrenin bilimsel kanunları bu şekilde işlediği için ya da biz öyle görüp öyle anladığımız için kanunları da bu şekilde kavradık.
    bunu nasıl anlatayım derken rahmetli carl sagan hocamız aklıma geldi.
    bir örneği vardı, kopernik ve onun güneş merkezli teorisi önceki dünya merkezli teoriye göre tüm gök bilimini temelinden değiştirmiş oldu. ancak o zamana kadar insanlar dünya merkezli bir sisteme göre gök bilim kurallarını uydurmaya çalışıyordu ve bunda da aslında kısmen başarılı oluyorlardı. işte burada sagan 'ın örneği akvaryumdaki balık örneğiydi. zira bu balık evreni bizim gördüğümüz açıdan değil suyun içinde ışığın kırılması nedeniyle farklı açıdan görüyordu. ve akıllı bir yaratık olsaydı bu görüş açısına göre de çok farklı evrensel kurallar benimseyecekti.
    şimdi ne alaka diyecek olursanız buna göre takıldığım noktayı söyleyeyim.
    ya biz de evrenin bu bölgesi ve bu zamanında zaten akvaryumdaki balık konumundaysak?
    bizim gözlem yaptığımız zaman ve mekanın en doğrusu olduğunu kanıtlamanın bir yolu var mı?
    sonuç olarak:
    biz şu an evreni gözlemlemek için en doğru zamanda olduğumuzu zannediyoruz ancak ya değilsek?
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap