• son derece haklı olmaları durumu.

    yaşanan deprem ile birlikte herkesin aynı anda ilk iş olarak telefonunu eline alıp eşini dostunu aramasına değil operatörler hiçbir sistem kaldırmaz. kaldı ki istanbul'da yapılan birçok kalabalık organizasyon esnasında -örneğin harbiye açıkhava konserinde- telefonların çekmediğine şahit oldum. çünkü aynı anda aynı alanda yüzlerce insan şebekeyi kullanmaya çalışıyor. dünyanın hiçbir ülkesinin operatöründe bunu kaldıracak bir teknoloji yok.

    avrupa'nın en çok örnek gösterilen ülkelerinden hollanda, yılın 365 gününün 300'ünü kötü havalarla geçiriyor. buna rağmen kışın en ufak bir kar yağdığında neredeyse tüm toplu taşıma araçlarının iptal olup şehrin kilitlendiğine şahit oldum. hollanda'nın kış için hazırlıklı olması beklenirdi değil mi? neredeyse her gün yağan yağmur sırasında internet yavaşlıyor. ama kimse ortalığı ayağa kaldırmıyor, tam tersine durumu kabullenip başka neler yapabileceğine bakıyor. ailenizi mi arayamıyor sunuz, şebeke mi gitti? interneti kullanmayı deneyin, şebekeyi yormayın sms atmayı deneyin.

    yaşanan aksilikler bir tek türkiye'de oluyormuş gibi davranmaya gerek yok. bunda tabiki bizim heyecanlı karakterimiz ve manipülatif olmamız etkili. olayları vakur karşılayamadığımız gerçeği var. operatörler yerine önce kendimize dönüp bakmamız lazım diyeceğim ama bu durum binlerce yılın birikimi.

    edit: küfür eden arkadaşlara selamlar.

    edit 2: itü profesörü açıklamış zaten:

    https://www.google.com.tr/…den-kesildi-5357425/amp/

    dünyada hiçbir şebeke böyle bir trafiği kaldıramaz

    prof. dr. ertuğrul karaçuha, dünyada hiçbir ülkenin kriz anlarında yoğun talebi karşılayabilecek bir telefon şebeke altyapısına sahip olmadığını vurgulayarak, şu değerlendirmelerde bulundu: “deprem anında iletişimin kesilmesinin ana sebebi anlaşılır olması açısından şöyle açıklanabilir: istanbul’daki herkes arabasını alıp boğaz köprüsüne gitmeye kalksa o kadar arabanın köprüden geçmesi mümkün değil. dolayısıyla deprem anında herkes telefona sarılıp eşini, dostunu aramaya kalkınca iletişim sistemlerindeki trafiğin artmasına bağlı olarak sistem kilitleniyor ve iletişimde kesintiler meydana geliyor.

    kurulum maliyeti 10 kat artar

    dünyada hiçbir şebeke böyle bir trafiği kaldıramaz. herkesin aynı anda sesli arama yaptığı bir durumda sistemin çalışır halde olması şebeke kurulum maliyetlerini 10 kat artırır. şebekenin bu talebi karşılaması teknik olarak imkan dahilinde fakat ekonomik bir seçim olmadığı için abd dahil olmak üzere hiçbir ülkede bu şekilde bir altyapı bulunmuyor.”

    edit 3: sen operatörden normal iletişim hizmeti alıyorsun arkadaşım. ona göre bir maliyet çıkartılıyor. depremde sınırsız ulaşıcam diyorsan git uydu telefonu al sınırsız arar hatrını sorarsın konu komşunun. mantığın dışına çıkmayın.
185 entry daha
hesabın var mı? giriş yap