6 entry daha
  • tek ünite carbon, hidrojen ve oksijen bileşiminden oluştuklarından monosakkarit olarak adlandırılan üç basit şekerden (fruktoz, galaktoz ve glikoz) biri.

    glikoz*la kıyaslandığında daha karmaşık yapıdadır:

    http://www.iconbazaar.com/…bohydrates/glucose_c.gif
    http://www.iconbazaar.com/…ohydrates/fructose_c.gif

    dolayısıyla, vücutta enerjiye dönüştürülmesi kısmen daha fazla zaman alır. ama yine de daha karmaşık yapıdaki karbonhidratlardan örneğin parçalanması için maltaz gerektiren bir disakkarit olan maltozdan çok daha hızlıdır.
    http://www.iconbazaar.com/…bohydrates/maltose_c.gif
    kısacası ille de şeker kullanacağım diyorsanız sofra şekeri yerine ikame edilebilir.

    meyvelerde bulunan fruktozun (meyve şekeri) yaygın olarak kullanılan sofra şekerinden daha masum olduğu doğrudur. öte yandan paketlenmiş hazır endüstriyel ürünlerde bulunan fruktozun öyküsü ise oldukça karışıktır. bu ürünlerdeki fruktoz, meyvelerden değil fazlasıyla işlenmiş bir ürün olan mısırdan elde edililiyor. mısır şurubu ilave edilerek yapılan bu hazır besinlerin sorunlu besinler olabileceğini düşündüren bulgular var.

    fruktozu şeker hastaları için güvenilir bir şeker olarak kabul edebilir miyiz? bu ölçüde evet! çünkü kan şekerinde glukoz kadar ani bir artış meydana getirmemektedir. bununla birlikte fruktozun da serbest radikal üretimini çoğaltmak, kolesterol ve trigliserit seviyelerini artırmak, ensülin ve kortizol üretimini uyarmak gibi birçok başka etkisi bulunmaktadır. ayrıca, fruktoz kan şekerinde ciddi bir artışa neden olmamasına rağmen, insulin direncini tetiklemektedir.

    fruktoz, osteoporozun gelişmesi olasılığını da arttırmaktadır. yapılan bir araştırmada yüksek fruktoz içeren içeceklerin erkeklerde kalsiyum ve fosfor seviyelerini azalttığı, osteoporozu kolaylaştırdığı bulunmuştur. magnezyum açısından yetersiz bir diyetle beslenmelerde fruktozun bu olumsuz etkisinin daha da arttığı bulunmuştur. magnezyum alımının işlenmiş besin içeren diyetleri tüketenlerde oldukça azaldığı biliniyor. çünkü çoğu kişi yeşil yapraklı besinler, ceviz, fındık ve tam tahıl gibi magnezyum açısından zengin besinlerin yerine magnezyumu azalmış hazır ve işlenmiş besinleri tüketiyor. hazır besinlerin işleme süreçlerinde magnezyum miktarları çok fazla düşmektedir.
37 entry daha
hesabın var mı? giriş yap