8 entry daha
  • herhangi bir görev ya da zorluk karşısında ''acaba ? " diyenlere genel anlamda özyeterliliği düşük, "yaparım" diyenlerin ise yüksek özyeterliliği sahip olduğu söylenebilir.

    yukarıda söylendiği gibi kendine olan inanç.

    bu kavram büyüdüğün coğrafya, bulunduğun çevre, ebeveyn tutumu, deneyim, tecrübe bitirdiğin bölüm ve okul gibi birçok değişkenle doğrudan ilişkili olup yüksek ya da düşük olabilmektedir.
    kişilerin birey olma yolunda epeyce önemli olduğu söylenebilir.
    araştırmaların büyük çoğunluğu daha kaliteli şartlarda yaşayanların özyeterliliği, az kaliteli şartlarda yaşanlara göre yüksek çıksada tam aksi durumlarda oldukça fazla. örneğin çok sosyal, elit kesim diyebileceğimiz ailede büyüyen kişinin toplum içinde kendini ifade etme, topluluğa hitap etmede büyük kaygılar yaşadığını görüyorum.
    neden diyorum bak o kadar geziyorsunuz sürekli bir faaliyet halindesiniz biraz güven kendine yaparsın sunum ya da çıksana yurtdışına diyorum;tek başıma gidemem ben, sunum yapamam diyor. bu düşük özyeterlilik algısı.
    bu tarz kişiler hayat kalitesini stabil hala getiriyor veya geriletiyor. yok çünkü kendine inancı. ergenliğinde yada başka bi yerde kendine olan inancını kaybetmiş.
    hal böyle olunca her yeni işe başlarken sürekli kaygı ve endişe hali verim düşüklüğüne neden oluyor.
    geliştirilebilir, yükseltilebilir bir özellik olduğunu düşüncesindeyim. belki yapılan çalışmalarda vardır denk gelmedim.
    ama değişmek için de kendine ufakta olsa inanç lazım.
    lütfen kırık dökük inançlarını bulun çıkarın ve sarılın.
    hayat değişmeyenlere çok sıkıcı ve kısa.
    nasılsa hiçbir şey kaybetmeyeceksiniz.
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap