535 entry daha
  • biraz daha popülizm ile zaman kaybedilirse imf'nin bile kurtarmaya gücünün yetmeyeceği devasa bir enkaza dönüşüp ikinci venezuela olacak olan ülkedir. emir ile yapay olarak faizlerin indirildiği, zamların gizli saklı yapıldığı, verilerin medyadan gizlendiği, kamu bankaları aracılığı ile inşaat şirketlerine kredilerin dağıtıldığı saçma sapan bir hal aldı ekonomi. makyaj ile para basarak, emir ile faiz indirip piyasa dengelerini bozup merkez bankasının itibarını yerle bir ederek sorunları yok edemezsiniz.

    doğru tedavi için doğru teşhis şart ancak birileri politik ihtirasları ve abuk sabuk saplantıları uğruna teşhis ünitelerini de bozmuş durumda. doğru teşhis olmadan doğru tedavi uygulanamaz. tüik denilen kurum önemli gördüğü istatistiklere internet erişimini kapatıyor. bazılarını ise istediği yıldan başlatıyor. işler istedikleri şekle girmeyince de hesap yöntemlerini değiştiriyorlar. yeri geliyor döviz ile yeri geliyor tl ile hesaplamaya gidiyorlar.

    bakın bu işin örtbas edilecek tarafı yok. finansal kriz reel krize dönmek üzere ve giderek artan işsizlik önce mavi yakalıları sonra beyaz yakalıları vurmaya başladığı zaman her şey çook geç olabilir. petrol, doğalgaz ve altın zengini venezuela böyle battı. gerçekleri yok sayarak, komplo teorileri ile halkın beynini yılayarak, ülkeyi politik hizipleşmeye götürerek ve oy kazanmak için halk dalkavukluğu yapıp sosyalist politikalar uygulayarak batırdı ülkeyi.

    aynısını bugün malum kesim yapıyor. bu ülkenin daha fazla politik cambazlığa ihtiyacı yok. mesele seçim değil geçim. enflasyonun, işsizliğin falan kalıcı olarak düşürülmesi şart. bu da yapısal reformlardan geçiyor.

    herkesin diline pelesenk olan yapısal reform nedir?

    aşırı şişmanlayan ankara'yı sıkı bir perhize sokmak, gereksiz memur yükünü azaltmak, genç emeklilik denen ahlaksızlığa geçit vermemek, kapitalizm ve serbest piyasa ekonomisine intibak etmektir. tabii bu adımları atmak menfaat karşısında oyunu satmaya alıştırılan asalak seçmen sürüsünün oylarını kaybetmek manasına geleceği için hiçbir siyasi parti kolay kolay cesaret edemez bu adımları atmaya.

    ancak bu yapılmazsa finansal kriz reel krize dönüşecek ve 1929'daki
    büyük buhran benzeri bir durum yaşayacağız. enflasyon ve işsizlik kaynaklı reel ekonomik bunalım orta sınıfı öyle bir perişan edecek ki, kimsenin umrunda bile olmayacak döviz kuru ve faiz düzeyi. çünkü kimsede para kalmayacak. ekonomik buhran vatandaşın birikimlerini de eritip bitirecek.

    1994 ve 2001 krizleri bile yaklaşmakta olan ekonomik buhranın yanında hiçbir şey kalacak.
413 entry daha
hesabın var mı? giriş yap