8 entry daha
  • kişinin devamlı olarak karşısındakinin duygu ve düşünceleriyle ilgilenmesi ve bu durumun bir çeşit ‘aşırı odaklanma’ hali oluşturması. nasıl ki empatinin düşük miktarda olması kişinin anlayışsız, kuralcı ve bencil biri olarak anılmasına sebep oluyorsa empati dozunun yüksek olması da kişiyi hassas, yoğun duygusallığa sahip ve kendini değersiz hisseden birine dönüştürür.
    empati sendromuna sahip bireylerin önceliği kendi istekleri değil karşısındaki kişilerin istekleridir. çünkü ancak bu şekilde değerli hissedebileceklerine inanırlar. eğer karşısındakinin istediği gibi davranırsa değer göreceğine ve sevileceğine inanır. bu yüzden kendi doğruları, tutumları, istekleri önemsizdir. önem verdikleri tek şey karşısındakinin memnuniyet hissini arttırmaktır. bu sendroma sahip insanlarda bencillik minimum düzeydedir. ve bu nedenle çoğu zaman çevrelerindeki insanlar tarafından suistimal edilerek zamanla kırgın ve bezgin bireylere dönüşürler.
    bu sendromun kökenleri hakkında birçok farklı açıklama vardır. bunlardan en çok kabul görenleri erken çocukluk anıları(freud'a göre ilk 5-6 yıl, aileden kabul görmeme), toplumun davranışlarını pekiştirmesi(işlevsel olarak görüldüğü için bol bol kullanılır, yanlarından eksik etmezler), kişilik bozuklukları ve beyin fonksiyonlarındaki biyolojik hasardır(ayna nöronların cortlaması).

    derleyen: ezgi beyza toprakçı
28 entry daha
hesabın var mı? giriş yap