1106 entry daha
  • 18.04 lts sürümünü yedi aydır esas bilgisayarımda kullandığım işletim sistemi. akademisyenim ve bir akademisyenin yapması gereken herşeyi bu bilgisayarda yapıyorum. başlangıçta bazı zorluklar yaşadım, bazılarını hâlâ yaşıyorum. libreoffice'de yazı yazmaya ve alıntı düzenlemeye alıştım (mendeley'in linux desteği sağolsun). ama mesela pdf dosyalarını değiştirebileceğim adobe acrobat dc ayarında birşey ne yazık ki yok, libreoffice draw işe yarasa da ihtiyaca tam olarak karşılık vermiyor. dosya paylaşımı ve yedekleme için box kullanıyorum (üniversite kullanmamı zorunlu kılıyor data sakladığım ve üniversitenin box üyeliği olduğu için). dropbıx'ın linux clientı varken box'ın yok.yapılması için yüzlerce talep olmasına rağmen, bilerek yapmıyor şerefsizler. onu da rclone ile kör topal hallediyorum. bunların dışında matlab linux'de canavar gibi çalışıyor. bash script'i her bir bok için kullanıyorum. yani kodlama açısından hiçbir eksiğim yok. gimp eğer öğrenilirse photoshop'ın yerini doldurabilir gibi geliyor bana ama ben henüz gimp'e hakim değilim (photoshop! seni hâlâ seviyorum...)

    bu geçişi yapmam kolay olmadı. daha öncesinde çok uzunca bir süre mac kullandım. ondan önce de windows ve çok daha öncesinde linux kullanmıştım. ben 90ların sonunda linux kullanırken bu daha çok sys adminler için mânalı bir tercihti (ben de o zamanlar o işle meşguldüm). ancak daha sonra akademik olaylara girince linux kullanmanın pratik olmadığına karar verip windows kullanmaya başladım. daha sonra da üniversite beleş bilgisayar veriyor diye mac'e geçtim.

    yani diyeceğim o ki eğer ubuntu'ya geçmeye heves ediyorsanız ama şüpheleriniz varsa, ben ubuntu'ya kefilim. inanın her işinizi görür.

    edit: bahsetmeği unuttum. eğer libreoffice'de ms office ile uyumlu çalışmak istiyorsanız ms office fontlarını indirmeniz lazım. bu iş için üzerinde ms office yüklü herhangi bir bilgisayardan font dosyalarını kopyalamanız yeterli oluyor. diğer türlü libreoffice ms fontlarını alakasız fontlarla değiştirebiliyor.

    edit - 03/05/2020: hala ubuntu'dayim ve sanirim bir daha linux disinda isletim sistemi kullanmayacagim. yakin zamanda lyx (latex editor) kullanmaya basladim makale yazmak icin. libreoffice'i de hala kullaniyorum ve iyicene alistim. arada hala adobe'nin programlarini ozluyorum, zira mesela, photoshop'da iki dakkada yapabilecegim isleri gimp'de yapmak icin hala uc kat daha fazla vakit harciyorum. aynisi pdf editlemek icin de gecerli. ama bunlarin disinda matlab, itk-snap, mendeley vs. gibi programlarin tamaminin linux versiyonlari var. en buyuk problemim box ile. calistigim yer bunu kullanmamizi zorunlu kiliyor, ben de senkronizayson icin rclone kullaniyorum ama box'un kendi sync programi kadar rahat degil kullanimi. box'in da linux versiyonu gelistirmek gibi bir plani yok gibi gorunuyor.

    edit: 17/02/2021 - hala ubuntu kullanıyorum. bir daha linux dışında işletim sistemi kullanmayacağım ana bilgisayarımda.
235 entry daha
hesabın var mı? giriş yap