25580 entry daha
  • az evvel belgeselde gördüğüm bir canlı şaşkınlıkla kafamda fiziyolojik fantaziler üretmeme sebep oldu da, yerli yabancı kaynaklardan merakla araştırdım, derlemelerimi ve yorumumu buraya yazayım dedim. ben de bir ufuk genişlemesi olmasa da bir heyecan ve şaşkınlık yarattı. ama buraya yazarsam bir tetikleme etkisi oluşturur da belki birilerinin ufkunu genişletir.

    "doğada en hızlı hareket canlı hangisidir" diye bir soruyla karşılaşsak, eminim çoğunluğumuz çita derdi öyle değil mi?

    "sadece karada demiyorum ama; kara, hava, deniz, tüm doğa üzerinde ve "boyutuna" kıyasla en hızlı hareket eden" diye tekrar sorulsa; yine bazılarımız çita diyecek, bazılarımız uçan yırtıcı isimleri söyleyecek, bazılarımız su altından bir canlı bulmaya çalışacak... ama neredeyse ışınlanma limitine erişecek hızda hareket eden "o" canlı kimsenin aklına gelmeyek...

    karada en hızlı hareket eden canlı: çita, saatte 120 km.
    suda en hızlı hareket eden canlı: siyah marlin balığı, saatte 130 km.
    havada en hızlı hareket eden canlı: ala doğan, saatte: 389 km.

    az sonra bahsedeceğim canlının keşfi, "boyutuna" göre en hızlı hareket edebilen bir önceki rekortmen kaplan böceğinin rekorunu elinden almış bir kene türü...

    "paratorsotomus macropalpis" güney kaliforniya'nın endemik bir akarı ve kaplan böceğinin bir saniyede kendi boyunun 171 katı mesafeyi katetmesini geride bırakıp bir saniyede kendi boyunun 322 katı hareket ederek dünyanın keşfedilmiş yeni rekortmeni olmuş.

    bu hızı bir insanın boyuna orantılarsak: saatte 2100 km hız demek. daha önce bahsettiğim gibi; saatte 2100 km hız yapan insan, bir nevi ışınlanmış olmaz mıydı:)

    bu araştırma ve keşif, sadece yeni bir dünya rekoru kırdığı için değil, aynı zamanda hareket fizyolojisi ve canlı yapılarının fiziksel sınırlamaları konusunda ortaya koydukları durum için de heyecan verici. yusufcuk böceğinden esinlenip helikopteri, balıkçıl kuşundan esinlenip hızlı treni, yunus balığından sonar sistemini icat eden insanoğluna hız ve hareket alanında yeni ufuklar açabilir.
16215 entry daha
hesabın var mı? giriş yap