44 entry daha
  • 2019 yılında 12 bin dwt lik 135 metrelik bir genel cargo gemisi ile 3 giriş 3 çıkış yaptım. tek bir geçişin ücreti 76 bin dolardı bu gemi için. tonaja ve gemi tipine göre 20 bin dolar ile 300 bin dolar arası bir tarife uygulandığını pilotlardan öğrenmiştim.

    ilk geçişte heyecan ve merak hissi cazip geliyor ancak sonraki geçişlerde bıkkınlık hissi ağır basıyor. tüm personel için çok yorucu bir kanal özellikle dümenci için daha da zor bir süreç. süvari bey doğal olarak en güvendiği dümencisini istiyor. yanlış olsada 6 saat aralıksız dümen tutmak zorunda kalmıştım. kanalın uzunluğu 175 km civarındaydı ama kanal girişinden 15 km öncesi ve çıkıştan 15 km sonrasına kadar manevra pozisyonunda olunması gerekiyor. askeri bir bölge olduğu için kanalın kara kısmında çok sayıda tank, batarya, taşınabilir köprü ve karakol var. çöl harici görebileceğiniz güzel bir köprü ve inşaası devam eden çok büyük bir site var.

    pilotlar hakkında evvelden beri çok olumsuz yorumları duyuyordum, özellikle sigara ve arsız istekleri hakkında. keza kanalın adı marlbora kanalı. 15-16 civari pilot gördüm 4 tanesi hariç diğerleri oldukça kibar ve iyi denizcilerdi. çoğu asker emeklisi. sigara mevzusu da tamamen süvari beyin tutumuna bağlı. pilot önce bir yoklar hatta denetim yapacam yada geminin şu özelliği uygunsuz tarzı söylemde bulunur. gemi kaptanı kendinden emin ise sadece ufak ikram yapar eğer panik biri ve gemisine güveni zayıfsa 1 pilota 100 paket kadar sigara vermek zorunda kalir. 3 ayrı süvari ile geçtim ilk ikisi dik durabilen kişilikteydi az bir ikramla kanalı geçmiştik. sonuncusu ise panikti 500 paket civarı sigara verilmişti toplamda.

    kanal oteritesinin zorunlu tuttuğu bazı gereksinimler var. en basiti 2 radarının da çalışabiliyor olması lazım ama 1 tanesinin o an faal olması yeterli. şansa bizim faal olan radar tam geçiş esnasında arızalandı. arıza da antenin dönmemesi. 4 tane arsız diye adlandırdığım pilottan birisi de o esnada gemide. tabi hemen ağzı sulandı. nasıl olsa fırsat geçti eline. sigara, para vs ne koparırsa. süvari beyin çok kıvrak hatta şeytani bir zekası vardı. çaktırmadan elektrik zabiti ve gemiciyi radar anteninin oraya çıkardı be elle anteni döndürerek (kesinlikle sağlık açısından çok çok zararlı, bana dese yapmazdım keza) eco gelmesini sağladı ve pilota arızanın giderildiğini yutturdu. sonrasında bu radarımı dinlendireceğim diğer radarı kullanacağım diyerek işin içinden çıkmıştı.

    pilotun biri inanılmaz kiloluydu. sırf onu gemiye alabilmek için özel merdiven sistemi kurmuştuk kısa süre içerisinde. çok arsız yüzsüz birisiydi. 3 saat karar durdu 20 bardak içecek, 5 ekmek, 1 kilo helva, 1 kilo kaşar civarı bir tüketim yapmıştı. kamarot ekmek arası araştırmalık getirdikçe çocuk gibi el şıkıyordu ve yaşasın tarzı bir bağırış yapıyordu.

    kanal içinde bazen kum fırtınası ve şiddetli rüzgar olabiliyor. kanal girişinde vts operatörlerinin sorduğu sorulan; gemide kaç kreyn olduğu ve tonaj kapasiteleri, maksimum ve minimum manevra sürati, suveys kanalı projektörü olup olmadığı ( olması zorunlu, eğer yoksa demir bölgesinde ikmali yapılıyor ) daha evvelden geminin suveyşten geçip geçmediği, gemi klası, freeboard.
45 entry daha
hesabın var mı? giriş yap