5 entry daha
  • aslında kitaptaki portrelerin bir çoğu 2000’e doğru dergisi için yazılmış portrelerdir. fikir 1985 yılının sonlarına doğu perinçek tarafından ortaya atılmış, cemal süreya tarafından da büyük bir hevesle kabul edilmiş. cemal süreya daha önce benzer bir çalışmayı papirüs dergisi için yapmış ve portre yazma konusunda çok başarılı olmuştur. daha da önemlisi artık politika yazmak istediği bir dönemdir. ve böylece 99 yüz’ü oluşturacak portreler ilk kez 2000’e doğru dergisinde çıkmaya başlar. portrelerin iki koşulu vardır. portrenin sahibinin türkiyeli ve hayatta olması! fakat istisnalar olur. örneğin bu koşula rağmen ziya ül hak’ı yazmış, çünkü bu portrenin türkiye’ye de uyacağını düşünmüş; nasıl olsa bir benzeri de türkiye’de var, demiş. hatta ona isim bile koymuş; ziya ül evren! baba hakkı ve tahsin saraç’ı öldükleri hafta yazmış; bu hafta öldükleri için yaşıyor sayılırlar, demiş. bunlar dışında da istisna olmamış. ama yazmaktan kaçındıkları olmuş. örneğin ecevit’i yazmayı hep ertelemiş; eleştirmek istemediği için. böylece dergi için yazılmış izdüşümler tamamlanmış. cemal süreya bu izdüşümlere şiirleri kadar önem vermiş; “kendi yaptıklarım arasında şiirimden sonra ikinci doruğa izdüşümler’de ulaştım” diyecek kadar..

    kitabın ilk baskısı cemal süreya’nın ölümünden sonra, ocak 1991’de kaynak yayınları tarafından yapılır. kitabın adı da bellidir; 99 yüz. oysa cemal süreya portreleri yazarken bu sayı 100’ü geçer. sonradan nasıl olsa aralarından seçerim diye düşünür. fakat kitap basılırken hayatta olmadığı için bu seçimi onun adına kimse yapmaz ve kitabın ismi 99 yüz olarak kalır. kitapta 127 portre ve 26 söz senaryosu yer alır. cemal süreya her portrenin sonunda o portreye uygun bir şemsiye bulur. o portreye atadığı şemsiye bile o kişi hakkında çok şey anlatır. kitapta ona ait olmayan tek portre nazif kocayusufpaşaoğlu tarafından yazılmış kendi portresidir.

    kitabın kaynak yayınlarından çıkan baskısının en önemli özelliği de çoğu portrenin* yanında o kişinin semih poroy tarafından çizilmiş bir karikatürünün olmasıdır ki bu portrelerin 2000’e doğru dergisinde yayınlanmış orijinal halleridir. karikatürler portreleri o kadar güzel yansıtır ki bu uyuma cemal süreya bile şaşırır. portrelerin karikatürlü hallerini çok sever ve semih poroy askerdeyken birkaç portrenin karikatürünü de charles suarez imzasıyla kendisi çizer. kitap en son yky tarafından basılmıştır. nedense yky basımında bu karikatürler yer verilmemiş. kitabın karikatürlü hali de görülmeye değer. tabii okumaya da! bu kitap cemal süreya’nın şairliğinin dışında türkiye’nin en iyi portre yazarı olduğunun kanıtıdır.
13 entry daha
hesabın var mı? giriş yap