• 50 saniye arayla dünyaya sağlıkla gözlerini açmış ancak lise yıllarından itibaren rahatsızlık sonucu her ikisi de görme yetilerini tamamen kaybetmiş; üstün zeka ve örnek kişilikleri ile hem kendi yaşamlarına, hem de çevrelerine en güzel biçimde ışık saçmaya devam ederek yol haritalarını azimle çizmeyi başarmış hukuk doktorasına sahip tek yumurta ikizleri. muhteşem insanlar. (bkz: altınok kardeşler)

    not: bu ikiz kardeşlerin mümkün olduğunca tv programlarına konuk edilmelerini o kadar çok isterim ki, hem bir emsal teşkil etmeleri açısından, hem de şu dünyada saklı bir elmas madeni kabilinden insanların hala var olduğunu göstermek açısından...

    kendilerinden 8 ekim 2019 salı günü, türgök'ün 15. kuruluş yıldönümü kutlamaları nedeniyle, özel davetli olarak sosyolog polat doğru ile beraber istanbul'dan geldikleri ve ahmed adnan saygun sanat merkezi'nde, türgök'ün kurulmasına vesile olmuş merhum avukat gültegin yazgan'ın eşi türkan yazgan hanımefendinin sahneye davet etmesiyle haberdar oldum ve olduğuma da sonsuz kere şükrettim bu kadar donanımlı kişilerle aynı platformda bulunduğum için. işte sahnede gerek hayat hikayelerini bir sohbet havasında anlatırken, gerek verdikleri mini konserle devleşirken, son derece büyük hayranlık ve saygı uyandırarak herkesi mest eden bu ikiz kardeşler bakın neler gerçekleştirmişler? azim.

    1. görme engelli avukat kerim ve selim altınok kardeşler hukuk doktoru. ve bunun kısa hikayesi:

    ''bütün öğrencilere saç baş yolduran tuğla kalınlığındaki hukuk kitapları karşısında kabartma alfabe ile kaynak kitapları olmayan altınok kardeşlerin işi çok zordur. derste not almaktan başka çareleri yoktur. kerim, hocasını dinleyip var gücüyle ?kağıtları delmeye? başlar. şişen parmaklarının acısından çoğu zaman uyuyamaz. selim, okuldan eve gelince kerim'in derste not ettiklerini daktiloya geçirir. babaları da hafta sonları bunları okuyup kasetlere kaydeder. kısacası altınoklar, kendi kitaplarını kendileri yazar. dört yıl devam eden bu hummalı çalışma onlara muhteşem sonuçlarla haklı bir gurur vesilesine dönüşür...''

    nihayetinde, istanbul üniversitesi hukuk fakültesi'ni kerim birincilik, selim ise ikincilikle bitirmiş. üstün başarıları sebebiyle yüksek lisansa kabul edilmiş, doktora eğitimi almış ve mali hukuk alanında doktor unvanının sahibi olmuşlar.

    2. bu sırada konservatuvara devam edip; şan eğitimi almışlar. adnan saygun'da (bkz: aassm), sohbetin ardından biri gitar, diğeri mandolin çalarak zülfü livaneli'den, münir nurettin selçuk'a uzanan bir yelpazede harika bir konser verdiler çalıp söyleyerek, tabii tüm salon da gönüllü koroyduk. birkaç video yüklerim sonra.

    3. kabartma kitapları okuyarak kendi kendilerine öğrendikleri ingilizceyi, abd'de pekiştirmişler.

    4. bakırköy'de ''ikizler hukuk bürosu'' kurarak iş hayatına atılmışlar. ancak avukatlık bekledikleri gibi çıkmamış, insanlar başta ön yargıyla yaklaşarak, ''koltuğunuzun altına milyarlık dosyalar vereceğiz, nasıl sahip çıkacaksınız?'' diyenler olmuş. 4 yıl davadan davaya koşuşturmuşlar gerçi ama mizaçlarına uygun bulmadıkları için serbest avukatlığı bırakıp, büyükşehir belediyesi hukuk müşavirliğinde danışman olmuş ve 15 yıl sonra da emekliliğe ayrılmışlar.

    5. görme engelliler millî takım oyuncuları olarak ülkemizi birçok defa yurt dışında temsil etmişler. selim altınok, özel bir karşılaşmada dünya satranç şampiyonu olan anatoly karpov'a ter döktürerek berabere kalmayı başarmış. satrançtaki bu ustalıklarını, görme engelliler için kabartma satranç isimli kitaplarıyla taçlandırarak, kabartma alfabe ile yazdıkları bu çalışmalarını bütün körler okullarına armağan etmişler.

    6. satrançla başlayan yazarlık serüveni hayatlarını, anlattıkları karanlığın rengi beyaz'' isimli kitapla devam ettirmişler.

    7. kitap okuma sevgileri nedeniyle, beyazıt devlet kütüphanesi ve bakırköy rıfat ılgaz halk kütüphanesi'nde türkiye'nin ilk dijital kütüphanelerini kurdurmuşlar.

    8. türkiye'nin bilgisayarla yeni tanıştığı yıllarda altınok kardeşler teknolojiye ayak uydurarak işi bilgisayar programcılığına kadar götürmüşler. 96'dan beri bilgisayar kullanan kerim altınok, kendisini 1.5 sene bir odaya kapatmış ve öğrendiği bilgileri tasnif etmiş. kaynak olmadan, bilgisayarda körler için windows eğitim cd'si hazırlamış. (şu an türkiye'de bu cd'yi kullanmayan görme engelli yok, köylere kadar gidiyor.) internet ve e-mail programı da yapan kerim altınok kendi internet sitesini de kendi yürütüyormuş.

    9. kabartma nota ile şan dersi veren kerim ve selim altınok kardeşler, hafta içi bakırköy rıfat ılgaz halk kütüphanesi'nde ingilizce, gitar, klasik müzik ve satranç kursu veriyor, sesli kitaplığın organizasyonlarına yardım ediyorlarmış. hafta sonları da bakırköy kaymakamlığı'nın yaptırdığı görme özürlüler derneği'nde (gözder) kabartma nota ile yaşları 13-65 arası değişen 25 öğrenciye şan dersi vermektelermiş. amaçları ise sezen aksu'ya vokalist olacak, sertap erener ile düet yapacak öğrenciler yetiştirmek.

    bir ara da her ayın son cumartesi günü de kör fotoğrafçılar projesiyle beyoğlu'nda kitap söyleşileri düzenleyip, ünlü yazarlara kendi kitaplarını okutmuşlar. bravo*.

    özet
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap