62 entry daha
  • öncelikle (bkz: #93549856)

    daha önceki entryi girdiğimden beri bir çok mesaj aldım onun için biraz daha ayrıntı vermek istiyorum. özet geç diyenleri önceki entry’e alabiliriz.

    babam şeker hastalığı kaynaklı ayak parmağında oluşan kangren için bir amputasyon ameliyatı geçirecekti. ameliyatta herhangi bir ters durum olabileceği ihtimaliyle kadavra için vasiyet gibi bir yazı yazdı (burada şunu belirtmeliyim yazılı bir beyana hiç gerek yokmuş, bağış için birinci derece akrabaların onayı yeterli.) ameliyatta ayak işaret parmağı alındı, bu anlınan parçanın mezarlıklar müdürlüğüne gömülmek üzere teslim edilmesi gerekiyordu; ben de madem kadavra bağışı yapacağız bu parçayı da gömmek yerine bağışlayıp bağışlayamacağımızı öğrenmek için araştırmalara giriştim. ilk önce anatomi derneğinden esat adıgüzel hocamıza ulaştım kangren dokuyla alakalı herhangi bir çalışma yapılamayacağından bağışın gerekli olmadığını öğrendim ben de vefat durumunda bağış prosedürüyle alakalı bilgi rica ettim. kendisi denizli’de olduğundan, bulunduğum ilin üniversite hastanesinin anatomi bölümünü, yani çapa anatomiyi aramamı söyledi. aradığımda son derece ilgililerdi vefat durumunda kendilerine ulaştığımız taktirde cenazeyi alacaklarını söylediler. konuştuğumuz hocamız bana şahsi telefonunu verdi.

    babamı hastaneden 4 gün sonra taburcu ettiler fakat ameliyat yerindeki enfeksiyon, kültür almayı reddettikleri için ilerledi. ısrarlarımız sonucu kültür aldırdık onun da sonucunu kaybettiler ikinci kültür sonucu çıkana kadar da çoklu organ yetmezliğinden yoğun bakıma yattık. o sırada bana özel telefonunu veren hocamızla bu sefer tedavi için irtibata geçtik bu süreçte de çok yardımı oldu kendisinin fakat birkaç gün sonrası vefat gerçekleşti. vefat sonrası tekrar aradık; hocamız, dini vecibelerin yerine getirilmesinin ardından bağışın yapılacağını ve camiye gelip namaza katılıp cenazeyi kendi alacağını söylemişti.

    önceki entry’de de bahsettim gibi; cenaze hizmetleri bu ülkede düzgün ilerleyen belki de tek sistem. henüz yoğun bakımın önünde beklerken annemin telefonu çaldı başsağlığı dileyip hemen araç yönlendirdiler. gasilhane morguna götürdüklerinde ertesi gün öğlen namazın olacağını ve kadavra olarak bağışlayacağımızı söyledik. yıkama ve kefenlemenin ardından zaten camiye göndermek için araç verdiklerini bağışın yapılacağı hastaneye de kendilerinin götürebileceklerini ilettiler. normal bir şekilde cenaze namazı kılındı ardından mezarlığa gitmek yerine, birkaç akrabamızla beraber konvoy halinde hastaneye gittik. hocalar kapıda karşıladılar, annemle beni yukarıya alıp bölüm başkanı bizi ağırlarken evrak işlerini hallettiler gerekli imzaların ardından cenazemizi teslim edip hastaneden ayrıldık.

    biz süresiz olarak bağışladık, çalışmaları bitip ihtiyaç ortadan kalkınca bize haber verecekler, bu da beş yıl sonra olacakmış. cenaze işleri müdürünün verdiği bilgiye göre bize teslim edecekleri zaman tekrar onlarla irtibata geçip mezar yeriyle alakalı işlemleri yapacaklar ve defin gerçekleşecek.

    bu kadar belki gereksiz ayrıntı vermemin sebebi; herhangi bir yerde kadavra bağışı prosedürüyle alakalı bir bilgi bulunmaması. umarım uzun bir süre böyle bir bilgiye ihtiyacınız olmaz ama bir gün olursa ve yardımcı olabildiysem ne mutlu.
25 entry daha
hesabın var mı? giriş yap