26 entry daha
  • "rus devleti esas itibarı ile askeri bir devlettir. işi gücü baskıcı iktidarların çıkarlarını gözetmektir. hükümdar (hükümet) ve devlet için önemli olan bunlardır. geri kalanı - halk, hatta sınıfsal çıkarlar, sanayi gelişimi, ticaret ve şu uygarlık denen nane- bu yegane amacın araçlarından başka br şey ifade etmezler. oysa belli bir uygarlşama, sanayi ve ticaret gelişimi olmaksızın devlet, bilhassa modern devlet ayakta kalamaz; çünkü gücü ulusal zenginlikten (ayrıcalıklı sınıfın zenginliği tabi) gelir. fakat rusya'da devlet bu zenginliği afiyetle mideye indirir ve ardından devasa bir askeri, sivil ve dinsel memurlar ordusunu doyurur. genel yolsuzluk, kamu fonlarını zimmete geçirmek ve halkı soyup soğana çevirmek... işte size rus devletinin uygarlığının gerçek yüzü..."

    diye rus devleti için yazmış olan bakunin'nin bu yazısında rus yerine türkiye yazınca pekte bir sırıtmadan bugünki açıklamasını bulan cumhuriyet.

    "türkiye devleti esas itibarı ile askeri bir devlettir. işi gücü baskıcı iktidarların çıkarlarını gözetmektir. hükümetve devlet için önemli olan bunlardır. geri kalanı - halk, hatta sınıfsal çıkarlar, sanayi gelişimi, ticaret ve şu uygarlık denen nane- bu yegane amacın araçlarından başka br şey ifade etmezler. oysa belli bir uygarlşama, sanayi ve ticaret gelişimi olmaksızın devlet, bilhassa modern devlet ayakta kalamaz; çünkü gücü ulusal zenginlikten (ayrıcalıklı sınıfın zenginliği tabi) gelir. fakat türkiye'de devlet bu zenginliği afiyetle mideye indirir ve ardından devasa bir askeri, sivil ve dinsel memurlar ordusunu doyurur. genel yolsuzluk, kamu fonlarını zimmete geçirmek ve halkı soyup soğana çevirmek... işte size türkiye devletinin uygarlığının gerçek yüzü..."
1502 entry daha
hesabın var mı? giriş yap