1894 entry daha
  • (ediyor.)

    spoiler olabilir.

    filmin bireysel düzlemdeki hikayesine kısaca değinmeye çalışmıştım (bkz: #96593692), sıra geldi toplumsal düzleme.
    arthur'un dış dünyayla olan uyumsuzluğu daha ilk sahnede, tabelayı uzun süre ters tutmasından dahi anlaşılıyor (yani illa dayak yemesine gerek yoktu.)

    filmi izlerken türkiye'den seri katil çıkmaması (suç dehası diye okuyunuz) konusunu da düşündüm çokça.

    çünkü türkiye'de örneğin işini yapan birine durup dururken saldıran gang/çete kültürü veya nedensiz şiddet yaygın değildir (mafya/haraç olaylarından ya da ülkücü/tinerci dehşetinden bahsetmiyorum.)

    toplu taşıma araçlarında çıkan kavgaların sebebi genellikle şoföre yükselme, "ne bakıyorsun?" polemikleri ve taciz odaklıdır.
    filmdeki gibi bir toplu taşıma aracında birilerinin başkasını alenen rahatsız etme olasılığı "çok" yaygın değildir, oysa günümüzde avrupa'da toplu taşıma araçlarındaki rastgele şiddet bazı ülkelerde günlük hayatın bir parçasıdır (türkiye'de böyle bir şey olmuyor demedim.)

    psikolojik sorunları olan bireylere yönelik tedavi imkanı yoksa ailenin bakımı, eğer kişi evsizse mahalleli/esnafın desteği ve hatta uç noktalarda ailenin kendi çocuklarını eve/ahıra/yatağa zincirleme geleneği vardır.
    yani türkiye'de bir insanın "o kadar" delirmesine önce aile, sonra çevre (toplum) engel olmaktadır, kısacası kimsenin delirmesine izin verilmez (cinnetten bahsetmiyorum.)

    türkiye'deki itaat kültürü sebebiyle, canlı yayına çıkan sıradan insanlar sunucuya bırakın silah çekmeyi, onların gözlerinin içine bile bakmakta zorlanırlar. türkiye'deki "halk", canlı yayında donunun indirilmesine ses çıkarmaz, "memedalibey yardım edin lütfen" diye yardım ister (iki örneğin de memedalibey'den olması bilinçaltımın bir oyunu sanırım.)

    türkiye'de joker gibi insanlar "ilah/kanaat önderi" mertebesine yaşarken kavuşamazlar. aksine ya toplum tarafından linç ya da yönetim tarafından idam edilirler. ancak öldüklerinde, yani "zararsız" hale geldiklerinde iade-i itibar yapılır.
    türkiye'de "sisteme karşı" olanlara karşı bir romantizmin izlerini sürmek mümkündür ancak gerçek hayatta bu tür figürlerle karşılaşmak istemeyiz.

    işte bunları düşündüm çokça.

    joker son yıllarda çıkan en başarılı süper kahraman filmlerinden biri, elbette.
    keyifli seyirler.
1553 entry daha
hesabın var mı? giriş yap