3 entry daha
  • fikri mülkiyet hakları sözleşmeleri yalnız "...fikirlerin ve bilgilerin, anlaşmada belirlenen 'kullanıcı komitesi' dışına çıkmamasını garanti etmek..." üzere imzalanmaz. aynı zamanda merkez ülkelere mensup şirketlerin yarı-çevre yahut çevre ülkelerden satın aldıkları şirketlerin ar-ge bölümlerinin kapatılması üzere de imzalanır; bu şirketler bulundukları yerlerde "araştırma" yapmayacaklarına dair resmi sözleşmeler imzalarlar!

    ya bu arada, bir soru sormak isterim: dünyanın dört bir yanından amerika'ya giden gencecik beyinlerin amerika'da kendi ülkeleri üzerine "bilimsel" araştırma yapmaları üzere teşvik edildiklerini ve bunun neticesinde, amerika'nın "dış dünya" hakkında çok az masrafla, muazzam bir veri tabanı oluşturduğunun "farkında mısınız"?? götürüp kendi ellerimizle teslim ediyoruz bizi denetlemelerine imkan tanıyacağımız bilgiyi,, fakat onlar buralara geldiklerinde hemen bir sözleşme imzalatıyorlar bize "araştırma yapmayacağımıza" dair!!

    "in india, local communities discover that medical practices and materials they have used for centuries are now owned by american companies, so they should be bought from them; with the biogenetic companies patentizing genes, we are all discovering that parts of ourselves-our genetic components-are already copyrighted, owned by others".*

    zizek, s., "have michael hardt and antonio negri rewritten the communist manifesto for the twenty-first century?"

    http://lacan.com/zizek-empire.htm

    diyor ki zizek amca, yani,

    "hindistan'da, yerel cemaatler fark ediyorlar ki yüzyıllardır uyguladıkları, kullandıkları tıbbi yöntemler ve malzemeler artık amerikan şirketlerince sahiplenilmiş durumda ve bu yüzden de onlardan satın alınmalılar; biogenetik şirketleri genlerimizin imtiyazlarını ele geçirmiş durumdalar ve şimdi fark ediyoruz ki parçalarımızın -genetik bileşenlerimizin- her hakkı mahfuz, başkalarınca."

    alın size fikri mülkiyet hakkı!!

    .............................................
    sahi, ne yapıyoruz kuzum biz burada, sözlükte? bence fikri mülkiyet haklarımızı çiğniyoruz, kendi fikri mülkiyet haklarımızı! kendim dahil olmak üzere, uzanıp hepinizin güzel gözlerinden öpüyorum.

    (bkz: ekşi sözlük/#8969887)
27 entry daha
hesabın var mı? giriş yap