151 entry daha
  • hayatınızın ziyadesiyle kırılgan olması demektir. gözden çıkarılabilir, harcanabilir olmaktır. bir yara içinde yaşamak, hatta yaranın kendisi olmaktır. yarasını bir başkasına göstermesi bile yasaklı kılınmaktır. yaşayıp yaşamayacağınıza muktedirlerin karar vermesi demektir. "yaşarken ölüm tanrısı"nın gazabına ve gadrine uğramaktır. nasıl yaşayacağınıza ve nasıl öleceğinize sizin adınıza karar verilmesidir. vakitli vakitsiz, azrailsiz, vadesiz, ecelsiz ölme (öldürülme) ihtimalidir. şenliği, düğünleri, halayları bile matem, ölüm, hüzün kokmaktır.
    antigone hakkı'ndan bile mahrum olmaktır. yani ölünüzü gömme, ölünüzü dilediğiniz gibi defnetme ve yasını tutma hakkından mahrum edilmektir. maktulünü günlerce şose boylarından kaldıramamaktır. evladının cesedini kokuşmasın diye dondurucuda muhafaza etmektir. yani ağustos ortasında başına karlar yağmasıdır. yazı zemheriye dönmektir. gün ortasında karanlıkta kalmaktır. ilkyazda üşümektir. beşikteyken çalınmaktır.
    ulusal bilincin ümmet bilincinde eritilmesidir.
    müfredattan, tarih kitaplarından, ders kitaplarından kovulmak; edebi metinlerde tahrif edilmek, yerleşim yeri isimlerinden tasfiye edilmek, sansürlenmek, sarf-ı nazar edilmektir.
    "türkçe bilmeyen annelerin kürtçe bilmeyen çocuklar yetiştirmesidir."
    annedilinizi, yani o anne sütü gibi helal annedilinizi dillendirdiğiniz için linç edilmek, bağrı döşü açılmadık küfre ve hakarete maruz kalmaktır. mevcut rejimin daima sembolik, fiziksel şiddetine, taciz ve tecavüzüne maruz kalmaktır.
    temsili burjuva demokrasisinin en asgari koşullarından bile istifade etmesine müsaade edilmemektir.
    aynı gemide olduğunuzu söyleyenlerce kazan dairesinde yaşamaya mahkum ve mecbur edilmek, sırası gelince de güverteden canavarlarla fokurdayan soğuk sulara fırlatılmaktır.
    cenazenizin postayla evinize gönderilmesidir.
    ulusal vaatlerle, dini vaazlerle kandırılmaktır.
    kürt olmak kah evladının gözü önünde dövülen bir babanın mahcubiyetidir.
    eşit haklara ve eşit yurttaşlığa ve anadiline dair taleplerinin bölünme endişesi ve sevr paranoyasıyla karşılık bulmasıdır.
    kulakları büküle çekile, avuç içleri ve yanakları kızara morara, gururu ve özsaygısı yaralana berelene türkçe öğrenmektir kimi zaman.
    aynı mahallenin çocuğu olduğunuzu söyleyenlerce sürekli dövülmek, hırpalanmak, had bildirilmek, abilik taslanmak, mızıkçılığa maruz kalmaktır. ne de olsa oyunun kuralları ağır abilerce, dayılarca tayin edilmiştir.
    yalnızca seçim zamanlarında, askere alımlarda, vergi tahsilatında hatırlanmaktır.
    başınızın üstünde tarih öncesi yaratıkları gibi, alıcı kuşlar misali pavkıran savaş uçaklarının kanatlanmasıdır.
    kendi evinde sığıntı, süprüntü, fazlalık, harici mihrak, hasım, deplasman koşulunda yaşamaktır.
    adıyla çağrılmamak, susmaya ve konuşmaya zorlanmak, itilmek, dışlanmak, yokumsanmaktır.
    mütemadiyen din kardeşliği lafazanlığıyla, kurtuluş savaşı'nda birlikte mücadele edildiği retoriğiyle susturulmak, razı edilmektir.
    sürekli kendisine parmak sallanması, hoyrat ve hışımlı davranılması; nefret ve öfke beslenmesi ve intikam alınmasıdır. daima kendisine tahammül edilmesi, katlanılması, müsamaha gösterilmesi, "horgörü" ile yaklaşılmasıdır.
    kürt olmak, yediği çanağa tükürmek, su çektiği kuyuya pislemek, elektriği kaçak kullanmak, elbiseleri küf kokmaktır. gayrimeşru olmak, memnu (yasaklı) olmak, "tanımlanamayan, tuhaf bir dil" konuşmaktır.
    kürt olmak, "dağ türkü", "kürttürkü" olmak, "yeterince türk olamamış ya da türkleştirilememiş" olmaktır.
    babadolu coğrafyasının kaderiniz ve kederiniz olmasıdır.
    en temel haklarını ifade etmesi, kültürel varoluşunu dışavurması bile bölücülük olarak damgalanmaktır.
    öz dilinden mahcubiyet, utanç duyacak kadar türkleştirilmektir bazen.
    "kürt" diye bir halkın var olduğunu ispatlayabilmek için onca yitmek, ölmek demektir. mezopotamya'nın kadim halklarından olduğunu, bu topraklarda bir zamanlar var olduğunu ve şimdi de var olmakta olduğunu kanıtlayabilmek için kendi kanında yıkanmaktır.
    kürt olmak, sürekli "pkk terör örgütü mü değil mi?" sualiyle türklük sözleşmesine sadakatinizin sınanmasıdır.
    domuz gibi üremek, kıllı olmak, kuyruklu olmak, kıro olmak, kötü kokmak, ter kokmak, karakafa olmaktır. anadan mücrim ve tedhişçi doğmaktır.
    payına göç yolları, sürgün güzergahları, gittirilmeler, köy boşaltmaları, orman yangınları, sürek avları düşmektir.
    dilince kan tadında, acımtırak, kekremsi kelimeler birikmek ve tükürememek, ağzında dolaştırmak, yutkunmaktır.
    temel hak ve özgürlükleri bile pazarlık konusu olmaktır.
    olağan şüpheli olmaktır. potansiyel ve mevcut terörist olmaktır. yerli yersiz, gerekli gereksiz, uygunlu uygunsuz kimlik sorgulamasına maruz kalmaktır. şivesinden ötürü aşağılanmak, güldürü, istihza konusu haline getirilmektir.
    olağanüstü halin olağan hal olduğu, sıkıyönetimin sıradan yönetim halini aldığı daimi darbe koşullarında ömür çürütmektir.
    kürt olmak dışında her şey olma "hakkı"na sahip olmaktır.
629 entry daha
hesabın var mı? giriş yap