4 entry daha
  • üç kardeşin hikayesi'nde geçen yadigârlardan biridir. ilk yadigâr olan mürver asa sahibine haddinden fazla özgüven vererek ölümüne sebep olur, ikinci yadigâr ise sahibinin kaybettiklerine olan özlemini artırarak ölümü arzulatır ve yine ölüme sebep olur. buraya kadar tamam. ama geçenlerde bir arkadaşım diriltme taşı son kitapta tam olarak ne işe yaradı diye sorunca üzerinde düşündüm.

    yadigârların ilki başkası tarafından öldürülmeyi*, ikincisi kendini öldürmeyi*, üçüncüsü ise doğal yollarla ölümü* temsil ediyor.

    hatırlarsanız dumbledore vasiyetinde harry'ye, harry'nin ilk quidditch maçında yakaladığı snitch'i bırakıyor. snitch'in üzerinde i open at the close yazıyordu ve ancak harry, voldemort'un yanına gitmeyi kabul ettiğinde açılmıştı. bu anların hemen öncesinde harry, hogwarts'ın bahçesinde ginny'yi görür. "evime gitmek istiyorum." diyen bir kızı sakinleştirmeye çalışıyordur. o an harry fark edilmek, geri döndürülmek ister, çocuk gibi davranabilmek ister. çünkü ne kadar fedakar da olsa o da bir insan ve ölmeyi istemiyor.

    işte tam bu anda taş devreye giriyor. harry'nin kalan son tereddütünü alıp götürüyor. taşla çağırdığı herkes onu ölüme teşvik ediyor. sirius ona ölümün kolaylığından bahsediyor, anne babası onunla gurur duyduğunu söylüyor ve sonuna kadar seninleyiz artık mesajı veriyorlar, fedakarlığının yüceliğini oğlu teddy'nin de anlayacağını söyleyerek lupin sevdiği kişileri korumaya çalışan harry'nin zayıf noktasından vuruyor. yani taş görevini yapıyor ve harry'yi ölüme ikna ediyor, kandırıyor, aynı ikinci kardeşe yaptığı gibi.

    dumbledore'un amacı da tam olarak bunun gerçekleşmesi. harry'ye taşı direkt vermiş olsa harry vaktinden önce hortkuluk savaşında pes edip kendini öldürebilirdi ama dumbledore onun voldemort'un elinde ölmesi gerektiğini bildiği için son ana kadar, the close anına kadar sağ kalmasını istiyor. ve nasıl ron'a ışıkemeri* verirken ne yaptığını biliyorsa burada da aynen biliyor harry'nin son anlarında teşviğe ihtiyaç duyabileceğini.

    manipülasyonda üstüne yok dumbledore. en zeki kitap karakterlerinden birisisin. iyi ki dumbledore karanlık tarafta değil. eminim gelmiş geçmiş en korkutucu karanlık büyücü o olurdu. zaten o da bunu bildiği için, kendisini güç ile sınayacak her şeyden* uzak durup okul müdürlüğü yaparak bir nevi inzivaya çekilmiştir.
hesabın var mı? giriş yap