34 entry daha
  • insanlık deneyiminin çevresini ve özgüllüğünü dil bilimsel hünerle keşfe çıkan güçlü eserleriyle” 2019 nobel edebiyat ödülü’ne değer görülmesi edebi yönden değil de siyasi görüşleri ve duruşu nedeniyle tepki görmüştür. savaş suçlarından yargılanan eski yugoslavya lideri slobodan miloşeviç’in savunucusu olmakla, srebrenitsa katliamı’nı reddetmekle suçlanıyor. 2006’da lahey'de hücresinde ölü bulunan miloşeviç’in cenaze töreninde de konuşma yapmış.

    handke, miloşeviç’in savunuculuğunu yaptığı suçlamalarına cevaben, 2006’da verdiği bir söyleşide, savaş suçlarından yargılanan lideri “bir kahraman değil, trajik bir insan evladı” olarak gördüğünü söylemiş ve kendisinin “yargıç değil, yazar” olduğunu söylemiş.

    ödülü almasına gelen tepkiler:
    pen america, “başka kurumların edebiyat ödülleriyle ilgili yorum yapmaktan genellikle kaçındıkları”nı, ancak “2019 nobel edebiyat ödülü’nün peter handke’ye verilmesinin bir istisna olarak değerlendirilmesi gerektiği”ni söyleyerek başladığı açıklamasında, kararı reddettiklerini duyurdu. jennifer egan’ın başkanlığındaki kurumun açıklamasında şu ifadeler yer alıyor: “kitlelere ulaşabilecek konumdaki biri olarak sesini, eski sırp lideri slobodan miloşeviç ve bosnalı sırpların eski lideri radovan karadziç gibi soykırımcıların yardımına koşmakta, tarihî gerçeklerin altını oymakta kullanan bir yazarın seçilmesinden ötürü şaşkına dönmüş durumdayız. […] etraflıca belgelenen savaş suçlarının bıkmadan usanmadan doğruluğunu sorgulayan bir yazarın ‘dilbilimsel hüneri’ dolayısıyla övülmesi kararını reddediyoruz.”

    miloşeviç’in savunuculuğunu yaptığı için 1999’da handke’yi “yılın uluslararası moronu” seçen salman rushdie, guardian’a yaptığı açıklamada, “ekleyecek yeni bir şeyim yok. o zaman dediklerimin arkasındayım”
    rushdie, twitter hesabından da “handke’nin budalalıklarıyla ilgili 20 yıl önce yazmıştım zaten,” dedi ve pen america’nın açıklamasını “bravo” sözleriyle paylaştı.

    “miloşeviç’in savunuculuğunu yapmasa” peter handke’nin nobel’i çok daha erken alabileceğini söyleyen hari kunzru : “siyasî liderlerimizin kayıtsızlığı ve alaycılığı karşısında insan haklarını güçlü bir şekilde savunacak entelektüellere her zamankinden daha çok ihtiyacımız var. peter handke böyle biri değil,”

    handke’nin 2014’te “edebiyatın ‘yanlış kanonlaşmasına’ neden olduğu için” nobel’in kaldırılması gerektiğini savunduğunu hatırlatan slavoj zizek, “handke’nin şimdi ödülü almış olması, o zaman dediklerinde haklı olduğunu kanıtlıyor,”

    new republic’e yazan gazeteci alex shephard i“nobel edebiyat ödülü artık trollük yapıyor” .
30 entry daha
hesabın var mı? giriş yap