• jacques villenueve'ün formula 1 pistlerine çıktığı ilk gp olmasının yanı sıra, yeni inşa edilen albert park'taki ilk formula 1 yarışıdır. ayrıca, michael schumacher'in ferrari kariyerini başlatan yarış olmak gibi pek çok ilke daha sahne olmuştur.

    1995 yılına dek adelaide'da yapılan avustralya gp'si, 1996'dan itibaren melbourne'e alındı. adelaide'daki yarışlar genellikle sezon sonuna denk gelmesine karşın, fia, avustralyalı organizasyon komitesinin de baskısıyla melbourne'ün, 96 takvimindeki ilk yarış olmasına karar verdi. böylece avustralyalı formula 1 severler, sadece bir kaç ay arayla iki gp izleme şansına eriştiler.

    williams'ın yeni transferi, indycar şampiyonu ünvanlı jacques villenuve, melbeourne'de piste çıkmadan önce yoğun bir hazırlık dönemi geçirmiş ve toplam 9000 kmlik test sürüşü yapmıştır. williams takımı da dahil kamuoyunda kendisinden bu sezon için çok büyük bir başarı beklenmiyordu. ancak villeneuve, tüm tahminleri boşa çıkartarak damon hill, michael schumacher, gerhard berger gibi pek çok tecrübeli ismin arasında daha ilk yarışında pole pozisyonu alarak f1 kariyerine parlak bir başlangıç yapıyordu. 1972'de carlos reutemann dışında böyle bir şeyi başarabilen pilot olmamıştı..

    yarışın startında 2. sıradaki damon hill, daha ilk virajda irvine'ın arkadan dokundurmasıyla aracın kontrolünü kaybederek ferrarilerin gerisinde 4. sıraya düşerken, villeneuve yerini kaybetmedi. ancak ne olduysa bundan sonra oldu. otomobilinin kontrolünü bir türlü sağlayamayan hill, arkadaki araçalrın da çizgi dışına kaymalarına ve domino taşı misali birbirlerini çizgi dışına itmelerine neden oldu. 3. viraja girerken işler iyice karıştı. önündeki kalabalığa bodoslama girmek istemeyen david coulthard, kendini birdenbire dışarıya doğru çekince arkadan yaklaşık 300km/s hızla gelen jordan pilotu brundle, otomobiliyle havada ters takla atarak pistin dışına savruluyor, yarış da daha ilk tur tamamlanmadan duruyordu. arabası hurda haline gelmesine karşın brundle, 2. start verilmeden pite yetişerek yedek otomobille yarışa dahil oldu.

    yarışın 2. startında sorun yaşanmazken, michael schumacher, frenlerinde yaşanan sorun nedeniyle yarışın ortalarında aracını pite çekmek zorunda kalır. yarışın sonlarına doğru rahat bir şekilde lider olan villeneüve, start finiş düzlüğünün sonundaki jones virajını alırken, aracının kontrolünü kaybederek yolun dışına fırlar. villeneüve'ün, bu hatasıyla takım arkadaşı aradaki farkı kapatmasına karşın, villeneüve, hill'e geçilmeden yaklaşık 10 tur boyunca liderliğini sürdürür. ancak virajda yaptığı hata, aracın yağ tankını delmiş ve sürekli yağ sızmasına neden olmuştur. villeneüve, 52. turda takım emriyle hill'e yol verir ve kalan 5 turda arkasındaki irvine'a yakalanmadan yarışı 2. sırada bitirirken, bir daha bu pistte kazanmaya asla bu kadar yaklaşamayacağını; yarışı kazanan damon hill de, o sezonu domine etmesine rağmen, takımdan şutlanacağını henüz tahmin bile edemiyorlardı. yarışın sürpriziyse ferrari'nin bir diğer yeni transferi eddie irvine olmuş ve takımı adına kürsüde yer almıştı. yarışın en hızlı tur zamanını, 1:33:421'le jacques villeneüve elde etmiştir.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap