4 entry daha
  • attığı her adımı hurafelere ve batıl inançlara göre belirleyen bir karakterin etrafında şekillenen kısa bir roman. ebulfazl enveri isimli bu karakterin hayatında büyünün, tılsımın, simyanın büyük bir yeri vardır ve eline geçen bir kitapta istanbul’un hazinelerinin kendisine şifreli olarak bildirildiğine inanarak define aramaya koyulur. kitabın işaret ettiği şifreyi çözmek ve tılsımı kaldırmak amacıyla yerebatan sarnıcına gider. sarnıçta define aramaktayken iki ermeni vatandaşın dikkatini üzerine çeker. onun şüpheli hareketlerinden define aradığını anlarlar. enveri ise karşısına çıkan bu iki ermeni’nin defineye ulaşabilmesi için kendisine gönderilen iki melek olduğunu zanneder ve olaylar gelişir.

    efsuncu baba, beklentilerimin çok üzerine çıkmayı başarabilen, güldürürken düşündüren, ‘toplum için sanat’ anlayışını benimsemiş hüseyin rahmi’nin sanatçı kişiliğini ve yaratmak istediği toplumsal dönüşüme dair önemli ipuçlarını ortaya çıkartan bir edebiyat klasiği olarak değerlendirilebilir. yayın yılı 1924 olan bu romanın son bölümünde hüseyin rahmi, türk toplumundaki batıl inancın had safhada olduğundan dem vuruyor ve eleştirel düşüncenin önemini vurguluyor.

    bu kitabın yayınlanmasından bu yana neredeyse 100 yıl geçti. hüseyin rahmi ve diğer toplumcu yazarların hedeflediği eleştiri kabiliyetleri gelişmiş bir toplum olma idealinden halen oldukça uzağız. batıl inançlarımız bugün hala var. 100 sene öncesine göre sadece form değiştirdiler. artık kitap içerisindeki şifrelerden define aramak değil günlük burç yorumlarından astrolojiyi takip etmek çok moda.

    hakikatin yalınlığıyla bir kez olsun tanışmamış olanlar, hakikat kılığına bürünmüş yalanları ayırt etmekte çok zorlanırlar. insana farkındalık katan, topluma yön vermeye çalışan bunun gibi edebi eserleri çok değerli buluyorum. 84 sayfalık bu kısacık kitapta, hakikati aramanın güzelliğini, hurafelerin pençesine düşmüş bir karakterin satır aralarına gizlenmiş eleştirisi üzerinden okuyacaksınız.

    -------
    ilgilenenler için bu kitabın da olduğu; kitap ve belgesel alanında nitelikli eserleri ve yorumlamaları içeren şu sayfayı inceleyebilirsiniz:
    https://www.instagram.com/ovekakitap/
14 entry daha
hesabın var mı? giriş yap