6 entry daha
  • turizm sektöründe doğrudan ve dolaylı olarak toplam 3 milyonu aşkın kişi istihdam edildiği düşünülürse turizm sektörünün ne kadar önemli olduğu anlaşılabilir. türkiye'de işsiz nüfusun 2.8 milyon kişi olduğu düşünürseniz, turizm sektörünün sıkıntıya girmesi durumunda rahatlıkla işsizlik oranlarının ikiye katlanacağını görebilirsiniz.

    karşılaştırmak için söyleyeyim, anlı şanlı bankacılık sektöründe hepi topu 150 bin kişi çalıştığını düşünürseniz, 3 milyon kişinin ne demek olduğunu anlarsınız. 20 tane bankacılık sektörü ancak bir turizm sektörü etmekte. aynı şey sanayi sektörü içinde geçerli. sanayi sektöründe bir kişiye istihdam yaratmanın maliyeti yaklaşık 80.000 $'ı buluyor. 3 milyon kişiye sanayi sektöründe istihdam yaratmak için tam 240 milyar $ yatırım yapmanız gerek !

    üstelik turizm istihdamı giderek artmakta, 1993 yılında sadece 1.6 milyon kişi istihdam edilirken bugün 3 milyon gibi sayılara gelmişiz. özellikle de istanbul gibi şehirlerin de turizm sektörüne dahil olması ile birlikte, 2010'lu yıllarda rahatlıkla 5 milyon kişiyi turizm sektöründe istihdam edebiliriz diye düşünüyorum. tabii, galataport ve haydarpaşa projesi gibi projelere canhıraş bir şekilde karşı çıkan tiplerden fırsat bulunursa inşallah...

    2001 krizi ertesinde, yüksek istihdam sağlayan tarım ve tekstil sektörleri büyük zarar gördüğünden işsizlik patlamış, buna mukabil suç oranları da artmıştı. bu yüzden türkiye'de en son isteyeceğimiz şey turizm sektörünün zarar görmesidir. zira, turizm sektörü de giderse, büyükşehirlerde değil sokağa çıkamaz olmak, evinizde bile güvenle oturamazsınız ona göre.
68 entry daha
hesabın var mı? giriş yap