292 entry daha
  • -film, türkiye'de 2 aralık 1985'te sicilyalı ismiyle vizyona girmiş. işin komik tarafı tony montana kübalı'dır. ayrıca filmin sicilya ve italyan mafyalarıyla hiçbir bağlantısı yoktur.

    -filmin yapımcısı martin bregman, gece geç saatlerde televizyonda 1932 yapımı orjinal scarface'e denk gelmiş ve izledikten sonra filmi yeniden yapmaya karar vermiş. orijinal filme çok saygı duyduğu için de yeni yapılan filmi, orjinal filmin yönetmeni howard hawks ve senaristi ben hecht'e ithaf etmiş.

    -yeniden çevrimin senaryosu oliver stone'a verilmiş. o yıllarda kokain bağımlılığı ile uğraşan stone, bu alışkanlığından uzaklaşmak ve filmin senaryosunu tamamlamak için abd'den paris'e taşınmış.

    -filmin yönetmeni brian de palma'nın elvira rolü için yapımcının istediği aktrist olan michelle pfeiffer hakkında tereddütleri varmış. glenn close, geena davis, carrie fisher, kelly mcgillis, sharon stone ve sigourney weaver gibi isimler elvira rolü için düşünülmüş. ancak sonunda martin bregman'ın istediği isim olan michelle pfeiffer rolü almış.

    -nfl takımı san francisco 49ers'ın hayranı olan oliver stone, takımdaki en sevdiği oyuncu olan joe montana'dan esinlenerek filmin baş karakterinin ismini tony montana olarak seçmiş.

    -ilk başta filmin tamamının miami'de çekilmesi kararlaştırılmış. burada büyük setler kurulmuş. çekimlere de başlanmış. 2 haftalık bir sürenin ardından, filmin küba göçmenlerini karalamaya yönelik bir kampanya olduğu dedikodusu miami'yi karıştırmış. aynı zamanda miami turist komitesi de şehrin imajının gangsterler ve uyuşturucu yüzünden lekeleneceğini düşündüğü için çekimlerin durdurulmasını istiyormuş. tüm bu kargaşada çekim yapmakta zorlanacaklarını anlayan çekim ekibi seti taşımış ve filmin kalan kısmını los angeles, new york ve santa barbara'da tamamlamışlar.

    -tony'nin gizlice elvira’nın şapkasını alıp taktığı sahnedeki michelle pfeiffer’ın gülerek verdiği tepki aslında senaryoda yokmuş. ancak brian de palma bu sahneyi elvira'nın montana'ya ısınmaya başladığı sahne olarak kullanmaya karar vermiş ve filmden çıkarmamış.

    -film, rahmetli saddam hüseyin’in de favori filmlerindenmiş. saddam, para aklamak için kurduğu uluslararası şirketinin ismini filmin başrolü tony montana’ya ithafen montana management olarak belirlemiş.

    -film grand theft auto vice city'e ilham kaynağı olmuştur.

    -filmin cast direktörü alixe gordin, steven bauer'i görür görmez onun manny rolü için en doğru oyuncu olduğuna karar vermiş. seçmelere bile almadan oyuncu kadrosuna dahil etmiş.

    -filmde oturduğu şezlongdan manny'i tokatlayan mavi bikinili kızı hatırlarsınız. ismi tammy lynn leppert. film çekildikten hemen sonra 1983 yılında şüpheli şekilde ortadan kaybolmuş ve kendisinden bir daha haber alınamamış.

    -tony montana karakteri, al pacino'nun kendi canlandırdığı karakterler arasındaki en sevdiği karakterlerden biriymiş.

    -brian de palma senaryoyu çok beğendiği için kendisine teklif edilen flashdance'ı yönetmekten vazgeçmiş.

    -filmde tony'nin annesini oynayan miriam colon, al pacino'dan yanlızca 4 yaş büyüktür.

    -scarface, al capone'un takma adlarından biridir.

    -film, 22 kasım 1982'den 6 mayıs 1983'e kadar 24 haftada çekilmiştir.

    -filmde küçük bir rolü olan lana clarkson , 2003 yılında müzisyen phil spector tarafından öldürülmüştür. 2013 yılında gösterime giren phil spector isimli biyografik filmde spector'u al pacino canlandırmıştır.

    -meryl streep'in sophie's choice filmi al pacino'ya tony rolü için ilham vermiş.

    -al pacino, elvira rolünü glenn close'un oynamasını istemiş ancak yapımcı yeterince seksi olduğunu düşünmediği için bunu reddetmiş.

    -tony montana rolü robert de niro'ya teklif edilmiş fakat geri çevirmiş.

    -al pacino filme, roberto duran isimli boksör ile çalışarak hazırlanmış.

    -al pacino'nun filmde kokain çektiği bir sahne var. daha sonra bu sahnede kullanılan maddenin süt tozu olduğu açıklanmış. ancak bu madde her ne idiyse al pacino'nun burnunda soruna yol açmış. yıllar sonra burun ameliyatı olmak zorunda kalmış.

    -filmde tony'nin evinin istila edildiği sahne çekilirken al pacino silahı namlusundan tutmuş ve eli yanmış. bu yüzden çekimlere bir süre ara vermek zorunda kalmışlar.

    -1970'lerin ortalarından itibaren stüdyo filmleri yapmaya başlayan brian de palma ve steven spielberg ikilisi sıkı bir arkadaşlık kurmuşlar. birbirlerinin setlerini ziyaret etmeyi alışkanlık haline getirmişler. kolombiya'lı saldırganların tony'nin evine girdiği sahneyi steven spielberg çekmiş.

    -film, amerikan sinema filmleri derneği'ne ilk sunulduğunda uyuşturucu ve şiddet sahneleri yüzünden onay alamamış. bir kaç kez kurgulanıp tekrar tekrar onaya sunulmuş ve her seferinde reddedilmiş. bunun üzerine yapımcı martin bregmann bir grup narkotik üyesini bir araya getirip filmi izletmiş. narkotik uzmanları filmin uyuşturucu dünyasını çok iyi anlattığını, aslında uyuşturucu karşıtı bir film olduğunu, bu yüzden izlenmesi gerektiğini söyleyince, ''ebeveyn kontrolünde izlenebilir'' olarak değerlendirmeden geçmiş.

    kaynak
    kaynak
    kaynak
    kaynak
226 entry daha
hesabın var mı? giriş yap