136 entry daha
  • dizi, harikulade ilk bölümüyle bize ne anlattı şöyle bir bakalım.

    -spoiler-

    the mandalorian, star wars filmleri arasında altıncı filmden sonrasını anlatıyor. star wars episode vi - return of the jedi filminin ardından imparatorluğun bittiğine şahit olmuştuk. dizi de bizi imparatorluk sonrası evrene götürüyor. her ne kadar imparatorluk bitmiş gibi görünse de kalıntıları halen canlanma emareleri göstermektedir. dizide de gördüğümüz üzere imparatorluk askerleri gizliden gizliye bazı pis işler yürütmektedir. diktatörlükten geriye kalanlar, düzenin kendilerince sağlandığına hala kendilerini inandırmakta; imparatorluk sonrasını ünlü yönetmen werner herzog'un canlandırdığı karakterin söylediği gibi "düzensizlik" olarak kabul etmektedirler.

    tabi bu düzensizliğin içerisinde kendi yöntemleriyle yolunu bulmaya ve kullandığı uzay aracının deposunu dolu tutmaya gayret gösteren gizemli bir baş kahraman da vardır. başlığını çıkarmayan, ailesi katledilen ve bu yüzden çocuk yaşta terk edilmek zorunda kalan, sokaklarda büyümüş, çok iyi silah kullanan bir kelle avcısı. the mandalorian, bir clint eastwood karakteri gibidir. ilk bölüm boyunca yüzünü görmediğimiz gibi ismini de öğrenemeyiz. western filmlerindeki bar sahnelerini andıran açılış sahnesiyle silah kullanmadaki hünerini de gösterir bize. o, star wars evreninin yalnız kovboyudur. evrene serpilmiş birbirinden değişik gezegenlerde kimi zaman buzulların, kimi zaman da kızgın kumların üzerinde bir kovboy edasıyla sakince yürür. aldığı görevleri harfiyen yerine getirir. ücretini, artık tedavülde olmayan imparatorluk parası cinsinden almamaya da özen gösterir.

    alacağı yeni görev de o yüzden ona verilir. pahalı ve aynı zamanda hızlıdır. imparatorluk artıklarınca verilen yeni görevinde başka bir gezegene gider. yakalayacağı kelle ve kendisi arasında western filmlerinden çıkma ufak bir kasaba ve bir dolu silahlı yabani durmaktadır. bundan sonra yaşanacaklar, clint eastwood'un 1965 yapımı per qualche dollaro in piu isimli meşhur filmine göndermelerle doludur. hatta sahneler ilerledikçe 1969 yapımı the wild bunch tadı bile alacağınıza emin olabilirsiniz. tüm kargaşanın ve lazer silahlı çatışmaların ardından nihayet hepimizi mest eden bölüm finaline geliriz. michelangelo'nun "adem'in yaratılışı" isimli muazzam tablosuna yapılan göndermeyle süslenen muhteşem finaliyle ilk bölüm son bulur. böylelikle, "bebek yoda" ve "mandalorian" bambaşka bir yaratılışa dokunmuş olurlar.
2204 entry daha
hesabın var mı? giriş yap