2 entry daha
  • yarım saat sonra kılacaksan ezanı neden tam imsak vaktinde okuyorsun? imsak vaktinde okuyorsan namazı neden o an kılmıyorsun? imsak vakti ezan okumakla imsak vaktinden yarım saat sonra ezan okumanın arasında ne fark var? bunların hepsinden öte, halk neden böyle bir şey için yoğun talepte bulunur? yani halk toplanıp müftülüğe gidip "ezanı imsak vaktinde oku ama biz namaza yarım saat sonra gelebiliriz ancak" mı demiş? kafamda deli sorular.

    edit: eksiği ile fazlası ile kopyala yapıştır gelen bilgilerden ziyade neyin ne olduğunu paylaşalım;

    ülkede iki hakim mezhep var biri hanefi biri şafii. ama güneydoğu anadolu hariç ülkenin büyük bir kısmı hanefi mezhebi olduğu için diyanet buna göre hareket eder.

    sabah namazı, hanefi mezhebine göre gün hafif ışımaya başladığında kılındığı zaman daha faziletli olur. imam ebu hanife hazretleri peygamber efendimizin bu şekilde kılmasını baz almış. ama peygamber efendimiz yeri gelmiş imsak vakti girince yani gecenin karanlığında da namaz kılmış. imam şafii hazretleri de bunu baz almış yani şafii mezhebine mensup insanların da karanlıkta kılması daha faziletli. ama ortak paydada toplayacak olursak imsak vakti bitmediği müddetçe sabah namazı o 1,5 saatlik dilimde istenilen anda kılınabilir. tabii bu evde kılınıyorsa.

    camiide kılınacaksa eğer, işte o zaman o ülkenin bu konudaki söz sahibi kurumu (ülkemizde diyanet) ne diyorsa ezanı ne zaman okuyup cemaate ne zaman durulacaksa ona uymak gerekir.
290 entry daha
hesabın var mı? giriş yap