9 entry daha
  • butun amerikan muhafazakar affirmative action karsiti soylemleri en guzel artikule edilmis halleriyle sozlukte gormemle, ne kadar yanlis anlasildigini bir kez daha anladigim kavram.

    affirmative action reverse discrimination veya reverse racism degildir. bu noktada yapilan en buyuk hata olayi tarihselliginden cekip cikarip sadece bugunku uygulamaya bakip "oooeehhee ne o oyle zenci diye ise alinmaklar irkcilik bu hoee" diye nida buyurmaktir.

    affirmative action, belirli toplumsal guruplar 300 yil boyunca butun avantajlarin ve en temel haklarin disinda birakildigi icin bugun onlarin "ozgur piyasada" rekabet edemedigi kabulu uzerinden yurur. sen bir grup insani 258 sene boyunca yasal olarak segregation'in kurbani et, sonra da tamam iste ne var ulen kaldirdik segregasyonu hadi firsat esitligi buyrun de. bu masali cocuklar yutmaz. ayrica azinliklara oncelik uygulamasi, sutten cikmis ak kasik bembeyaz amerikalilarin iyiliklerinden azinliklara bahsettigi bir avantaj degildir. amerikan toplumunda bu esitsizligin yaralari ve etkileri o kadar derinlesmistir ki, toplumsal devamliligi tehlikeye dusurur boyutlara gelmistir. yani uzulmeyiniz, bu uygulama yine beyaz anglo sakson protestan sistemin devamliligi icin devreye sokulmustur, siyahlarin yuzu suyu hurmetine degildir.

    bir diger temel yanlislik ise affirmative action'in butun ise alimlarda uygulandigini dusunmektir. eger en iyi skorlara sahipsen zaten hiic mi hiic aglamana gerek kalmaz zaten girersin girecegin yere. ben en iyi skoru tutturdum beni almadilar yalani komedidir, danstir, ucludur. zira affirmative action kotasi pratikte cogu yerde %1'i diger yerlerde %5'i gecmez. sen tut ilk %99'a gireme sonra en iyi puanla ben disarida kaldim diye gunah kecisi ara. yok oyle birsey, affirmative action kotalari zaten ziyadesiyle dusuktur. 100 kisilik isci veya ogrenci veya ogretmen (her ne sikimse) kadrosunda 5 tane azinlik varsa dikkate alinmaz bile bu kota, zira doludur.

    tekrar ediyorum: affirmative action tarihsel olarak yapisallasmis esitsizligin onune gecmek, bunu biraz olsun dengeleyebilmek icin uygulamaya konmustur.

    affirmative action'i irkcilik sanmak, 1) tarihsel esitsizlikleri goz ardi etmek, 2) irkciliktan bahsederken bunun toplumun geneline yayilmis iktidar yapisini goz ardi etmektir. irk uzerinden yuruyen toplumsal bir proje ancak ve ancak ozcu bir irk anlayisini var olan tarihsel ve yapisal esitsizlikleri yeniden ureterek veya yeniden yaratarak irkci bir projeye donusebilir. esitsizlik karsina dikilmis bir irksal proje irkci degildir. ornegin, 60'larin sivil haklar hareketinde, ayrimcilik ve siddetten anasi gevremis siyahlarin bir araya gelerek bu ayrimciliga ve esitsizlige toplumsal demokratik bir savas acmasi irkci degildir. bu bir irksal projedir ama white supremacist'lerin irksal projesinden farkli olarak var olan esitsizligi yeniden uretip derinlestirme amaci gutmediginden irkci degildir.

    ne var canim irk uzerinden dusunmeyelim artik renk koru olalim bakin herkeze firsat esitligi verdik diyen, amerikan muhafazakarlariyla ayni kaba iseyendir, george'dur w'dur bush'dur.
13 entry daha
hesabın var mı? giriş yap