56 entry daha
  • adam weishaupt tarafindan 1776 yilinda kurulan illuminati, dine dayali her turlu devlet idaresini ve toplumsal kurumu yikma, ve akla dayali bir kuresel duzen kurma amacli militan aydinlanmaci, devrimci bir orguttu. icerisinde goethe gibi donemin unlu isimleri de bulunmaktaydi. kimileri bu yuzden faust'un illuminist bir alegori oldugunu iddia eder.

    adam weishaupt, ateist goruslerini acikca dile getirmekten kacinmamasina ragmen, 27 yasinda almanyada cizvitlerin kontrolundeki bir hukuk fakultesinin dekani olabilmis basarili bir hukuk profesoru idi. masonluga da girmis olmasina ragmen, masonluk icerisindeki mistisizm, ve gittikce guclenen burjuva konformizminden hoslanmayarak alternatif bir gizli orgut kurmaya karar verdi. ve kendisi gibi dusunen daha cok akademik kokenli ust duzey masonlari ayri ve son derece gizli localarda orgutlemeye basladi. en guclu doneminde orgutun uye sayisinin 3000'e ulastigi sanilmaktadir. ve bu durum orgut icerisinde bolunmelere ve gorus ayriliklarina da yolacmaya basladi bir sure sonra. adam weishaupt bile illuminatiye dahil olanlarin kalitesinin dusmesinden sikayet ediyordu. illuminati'ye ahlaksiz libertenlerin dolusmasindan rahatsizlik duymaya baslamisti, ama militan aydinlanmacilik goruslerinden vazgecmedi.

    zamanla illuminati grubu, almanyadaki ozellikle rosicrucian kokenli masonlar arasinda huzursuzluk yaratti. illuminati icerisinden orta dereceli bir uye, orgutu alman idari makamlarina desifre ederek cokertilmesine sebep oldu.

    illuminati aydinlanma doneminin en onemli gizli devrimci orgutudur. jacobinler araciligiyla fransiz devrimini etkiledigi de iddia edilmektedir. bunun disinda george washington, thomas jefferson gibi amerikan bagimsizliginin onde gelen isimleri de, masonluk icerisinde yer aldiklari gibi, ingiliz masonluguna karsi fransiz masonluguna ve illuminati aydinlanmaciligina yakinlik duyuyorlardi. amerikan baskentindeki ve parasindaki masonik aydinlanmaci sembolizmin kokeni buna dayanir.

    amerika bagimsizligini kazandiktan sonra amerikan masonlugu ingiliz masonluguna yakinlasti. zamanla amerikan sermayesi ulke icerisindeki sanayi gelisimi tamamlayip disa acilmaya basladikca, ve merkez bankasi ingiliz geleneginde bagimsiz bir yapiya kavusunca, amerikan masonlugu ve sermayesi izolasyonizmden vazgecerek enternasyonal fikirlere yonelmeye basladi. bugun illuminati oldugu varsayilan olusum, amerikan kuresel sermayesinin amerikan dis politikasini etkilemek uzere kurdugu, ve ingiltere ile de yakin iliski icerisindeki cfr, trilateral commission gubu kuruluslar, yani kuresel sermaye masonlugudur.
997 entry daha
hesabın var mı? giriş yap