3 entry daha
  • ingilizleri neredeyse savaşın sonuna kadar tedirgin eden, sadece demir yerinden ayrılması ile bile müttefik konvoylarının dağılmasına neden olabilecek kadar stratejik değer taşıyan bu gemiyi batırmak, raf'ın ünlü 617. filosuna nasip olmuştur. dambusters (barajları yıkanlar) olarak bilinen bu filo, avro lancaster tipi uçaklara takılan özel bir düzenekle atılıktan sonra suda dönerek hedefine yaklaşıp patlayan 5 tonluk "upkeep" bombalarıyla iş görüyordu.

    uzunca bir süre yerinden kıpırdayamayan, ingiliz x craftları tarafından hırpalanan, uğradığı sayısız hava hücumunda aldığı yaralarla neredeyse tanınmayacak hale gelen tirpitz son görevi olarak, çekilmekte olan alman ordusuna topçu desteği sağlamak üzere norveç fiyordlarından birine yedekte çekilerek götürüldü. orada kendisi için hazırlanan bir kum yığını üstüne oturtuldu.

    tirpitz'i hala bir tehdit unsuru olarak gören ingilizler, hava hücumlarını yine tekrarladılar. 617. filonun da katıldığı bu operasyonda atılan 5 tonluk upkeep bombaları tam isabet sağlayamadıysa da, gemini üstünde bulunduğu kum yığınını hareket ettirerek alabora olmasına neden oldu. gemide mahsur kalan 1000 kişiden çok azı kurtarılabildi. diğerlerinin 10 gün kadar daha yaşadığı biliniyor.
12 entry daha
hesabın var mı? giriş yap